Új bányát keresnek a kiberbűnözők

A Coinhive üzemeltetői bejelentették, hogy megszüntetik a kriptopénz bányászattal kapcsolatos szolgáltatásaikat. Most sokan azt találgatják, hogy a kiberbűnözők milyen irányba mozdulnak el.
 

A Coinhive egy meglehetősen megosztó szolgáltatásnak számított a biztonsági szakmában, és kezdetben a biztonsági cégek sem tudták eldönteni, hogy mit is kezdjenek vele. Végül számos védelmi szoftver elkezdte blokkolni azt a JavaScript kódot, amit gyakorta CoinMiner néven azonosítanak.
 
A Coinhive ugyanis azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy webes úton tette lehetővé a Monero bányászatot. A weboldalak üzemeltetőinek nem volt nehéz dolguk, hiszen ha elhelyezték a szolgáltatáshoz tartozó kódot a weboldalaikba, akkor onnantól kezdve a felhasználóknál futó webböngészők és erőforrások segítségével kereshettek pénzt. Egyebek mellett egyes filmnézésre specializálódott oldalak is alkalmazták mindezt, mégsem igazán ezért vált problémássá a szolgáltatás. A nagyobb gondot az okozta, hogy a kiberbűnözés is felismerte a benne rejlő lehetőségeket, és elkezdte saját javára fordítani azt.
 
A Coinhive-val történő visszaélések a hónapok során folyamatosan fejlődtek, és egyre változatosabbá váltak. Kezdetben a leglátogatottabb százezer weboldal közül 220-on lehetett kimutatni a Coinhive jelenlétét. 2018-ban azonban minden korábbinál intenzívebbé váltak a visszaélések. Tavaly világszerte több mint 300 kormányzati oldalról derült ki, hogy tartalmazzák a Coinhive-hoz tartozó scriptet. Persze nem a kormányzati szervek helyezték el azokat, hanem az esetek többségében sebezhető Drupal rendszerek vezettek a weblapok kompromittálásához, és a Coinhive "rejtett" terjesztéséhez. Aztán nem sokkal később a Google Play áruházban is megjelentek olyan appok, amik mobilokon kezdtek bányászni a szolgáltatás bevonásával. A legérdekesebb jelenséget pedig az szolgáltatta, amikor több százezer MikroTik routerről derült ki, hogy egy biztonsági hibán keresztül azokat is kompromittálták a csalók. (Azóta a fejlesztők már megszüntették a szóban forgó biztonsági réseket, így érdemes figyelmet fordítani a frissítésekre.)
 
Itt a vége!
 
A Coinhive bejelentette, hogy 2019. március 8-tól elérhetetlenné válik a szolgáltatás. Ugyanakkor 2019. április 30-ig még el lehet majd érni a webes felületet annak érdekében, hogy az utolsó Monero tranzakciók elvégezhetők legyenek. Az üzemeltetők nem ismerték el, hogy a kiberbűnözés miatt hagynak fel a szolgáltatással. A nyilatkozatuk szerint azért van szükség a drasztikus lépésre, mert a Monero bányászat rendszere és algoritmusai márciusban megváltoznak, szigorodnak, így már nem éri meg a böngészős bányászkodás.
 
Nem férhet kétség ahhoz, hogy a kiberbűnözők folytatni fogják a ténykedésüket, csak ehhez más JavaScript alapú kriptobányász megoldásokat vetnek majd be. Hogy pontosan mi lesz a köreikben a sláger, azt még nem lehet tudni.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1