Tudta, hogy filmnézés közben pénzt bányászik a PC-je?

Biztonsági vizsgálatok szerint a hazánkban egyik legnépszerűbb online filmnéző oldal kriptopénz bányászatba vonja be a látogatók számítógépeit, mobil készülékeit.
 
hirdetés
A Makay.net (Makay József és csapata) arról számolt be, hogy a Moovie.cc weboldalban egy olyan kód található, amely kriptopénzhez juttathatja az üzemeltetőket. Mindezt úgy, hogy közben a látogatók számítógépeinek, mobil készülékeinek erőforrásai igencsak megsínylik a filmnézést.
 
A Moovie.cc weboldal (hasonlóan több más ilyen kategóriájú webhelyhez) megannyi reklámmal, felbukkanó ablakkal halmozza el a felhasználók böngészőit. Azonban a biztonsági szakértők felé több olyan jelzés érkezett, amik nem a hirdetésekre panaszkodtak, hanem sokkal inkább arra, hogy a számítógépek, okostelefonok filmnézés közben elkezdtek lelassulni, a processzor 70-90 százalékon dolgozott. A szakemberek az oldal forráskódjában gyorsan meg is találták a MineStat.biz JavaScript-kódját, amit az üzemeltetőknek csupán be kellett szúrniuk a weblap végére, és onnantól minden látogató számítógépe Monerot kezd bányászni.


Forrás: Makay.net
 
A felhasználási feltételekben ugyan feltüntetésre került a tevékenység, de a Moovie.cc nem jelenít meg semmilyen figyelmeztetést a bányászattal kapcsolatban. Így a felhasználók filmnézés közben maximum arra lehetnek figyelmesek, hogy időnként megakad a film, a gép ventilátorai pedig hangosabban pörögnek a megszokottnál a nagyobb hardverterhelés miatt. Ez akkumulátorról üzemelő eszközöknél (notebookok, tabletek, esetleg okostelefonok) extrém gyors merülést, rosszabb esetben pedig akár túlmelegedést is eredményezhet.
 
Az úgynevezett cryptojacking technika ellen jelenleg kizárólag olyan reklámblokkolókkal (pl.: AdBlock Plus, uBlock Origin) védekezhetünk, amik képesek felismerni, és letiltani a bányászkódokat a böngészőben. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apple iOS hibája miatt megkerülhetővé vált a képernyzőzárolás által jelentett védelem.

  2. 3

    A McAfee ePolicy Orchestrator két biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 3

    A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1