Tudta, hogy filmnézés közben pénzt bányászik a PC-je?

Biztonsági vizsgálatok szerint a hazánkban egyik legnépszerűbb online filmnéző oldal kriptopénz bányászatba vonja be a látogatók számítógépeit, mobil készülékeit.
 
hirdetés
A Makay.net (Makay József és csapata) arról számolt be, hogy a Moovie.cc weboldalban egy olyan kód található, amely kriptopénzhez juttathatja az üzemeltetőket. Mindezt úgy, hogy közben a látogatók számítógépeinek, mobil készülékeinek erőforrásai igencsak megsínylik a filmnézést.
 
A Moovie.cc weboldal (hasonlóan több más ilyen kategóriájú webhelyhez) megannyi reklámmal, felbukkanó ablakkal halmozza el a felhasználók böngészőit. Azonban a biztonsági szakértők felé több olyan jelzés érkezett, amik nem a hirdetésekre panaszkodtak, hanem sokkal inkább arra, hogy a számítógépek, okostelefonok filmnézés közben elkezdtek lelassulni, a processzor 70-90 százalékon dolgozott. A szakemberek az oldal forráskódjában gyorsan meg is találták a MineStat.biz JavaScript-kódját, amit az üzemeltetőknek csupán be kellett szúrniuk a weblap végére, és onnantól minden látogató számítógépe Monerot kezd bányászni.


Forrás: Makay.net
 
A felhasználási feltételekben ugyan feltüntetésre került a tevékenység, de a Moovie.cc nem jelenít meg semmilyen figyelmeztetést a bányászattal kapcsolatban. Így a felhasználók filmnézés közben maximum arra lehetnek figyelmesek, hogy időnként megakad a film, a gép ventilátorai pedig hangosabban pörögnek a megszokottnál a nagyobb hardverterhelés miatt. Ez akkumulátorról üzemelő eszközöknél (notebookok, tabletek, esetleg okostelefonok) extrém gyors merülést, rosszabb esetben pedig akár túlmelegedést is eredményezhet.
 
Az úgynevezett cryptojacking technika ellen jelenleg kizárólag olyan reklámblokkolókkal (pl.: AdBlock Plus, uBlock Origin) védekezhetünk, amik képesek felismerni, és letiltani a bányászkódokat a böngészőben. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán egy közepes veszélyességű sérülékenységre derült fény.

  2. 3

    Az Apache Commons egy biztonsági frissítéssel gyarapodott.

  3. 1

    Az Udpos trójai bank- és hitelkártya adatokat szivárogtat ki a fertőzött rendszerekről, POS terminálokról.

 
Partnerhírek
Robotot fertőzött a zsarolóvírus

Eddig a zsarolóvírusok a PC és az androidos telefonok felhasználóinak okoztak fejfájást, de a jövőben a fém-szoftver robotok is lehetnek a kártevők célpontjai. A kutatók interneten keresztül fertőztek meg egy robotot.

Továbbra is fertőznek a rejtett kriptovaluta bányász kártevők

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

hirdetés
Közösség
1