Tudta, hogy filmnézés közben pénzt bányászik a PC-je?

Biztonsági vizsgálatok szerint a hazánkban egyik legnépszerűbb online filmnéző oldal kriptopénz bányászatba vonja be a látogatók számítógépeit, mobil készülékeit.
 
hirdetés

A Makay.net (Makay József és csapata) arról számolt be, hogy a Moovie.cc weboldalban egy olyan kód található, amely kriptopénzhez juttathatja az üzemeltetőket. Mindezt úgy, hogy közben a látogatók számítógépeinek, mobil készülékeinek erőforrásai igencsak megsínylik a filmnézést.
 
A Moovie.cc weboldal (hasonlóan több más ilyen kategóriájú webhelyhez) megannyi reklámmal, felbukkanó ablakkal halmozza el a felhasználók böngészőit. Azonban a biztonsági szakértők felé több olyan jelzés érkezett, amik nem a hirdetésekre panaszkodtak, hanem sokkal inkább arra, hogy a számítógépek, okostelefonok filmnézés közben elkezdtek lelassulni, a processzor 70-90 százalékon dolgozott. A szakemberek az oldal forráskódjában gyorsan meg is találták a MineStat.biz JavaScript-kódját, amit az üzemeltetőknek csupán be kellett szúrniuk a weblap végére, és onnantól minden látogató számítógépe Monerot kezd bányászni.


Forrás: Makay.net
 
A felhasználási feltételekben ugyan feltüntetésre került a tevékenység, de a Moovie.cc nem jelenít meg semmilyen figyelmeztetést a bányászattal kapcsolatban. Így a felhasználók filmnézés közben maximum arra lehetnek figyelmesek, hogy időnként megakad a film, a gép ventilátorai pedig hangosabban pörögnek a megszokottnál a nagyobb hardverterhelés miatt. Ez akkumulátorról üzemelő eszközöknél (notebookok, tabletek, esetleg okostelefonok) extrém gyors merülést, rosszabb esetben pedig akár túlmelegedést is eredményezhet.
 
Az úgynevezett cryptojacking technika ellen jelenleg kizárólag olyan reklámblokkolókkal (pl.: AdBlock Plus, uBlock Origin) védekezhetünk, amik képesek felismerni, és letiltani a bányászkódokat a böngészőben. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1