Több száz banki appot támad a Nexus vírus

A Nexus nevű, androidos készülékeket fertőző trójai program már több száz banki alkalmazás esetében képes adatokat lopni.
 

A Cleafy biztonsági cég kutatói vették alaposan górcső alá a Nexus nevű trójait, amely egyes alvilági fórumokon úgynevezett MaaS (malware-as-a-service) szolgáltatások formájában érhető el. Vagyis alapvetően nem a készítői terjesztik, hanem inkább bérbe adják a károkozójukat.
 
A Nexus mögött álló kiberbanda igyekszik úgy beállítani a szerzeményét, hogy az egy teljesen új keletű károkozó, azonban a valóságban már tavaly nyáron is aktív volt a trójai. Ráadásul a vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a kártevő jelentős mértékben épít a Sova nevű trójaira. (Egyes hírek szerint emiatt a Sova készítői meg is orroltak a Nexus bandára.)
 
Mit tud a károkozó?
 
Amikor a Nexus felkerül egy készülékre, és megkapja a számára szükséges engedélyeket, akkor csatlakozik egy vezérlőszerverhez, és meghatározza az áldozatául eső okostelefon vagy táblagép földrajzi helyzetét. Mindezt ugyanolyan módszerekkel, technikákkal és API-kal teszi meg, mint a Sova.
 
A Nexus jelenlegi variánsa 450 banki alkalmazással kompatibilis. Amikor a felhasználó egy ilyen appot elindít a fertőzött készülékén, akkor a trójai aktivizálódik, és elfedi a valódi, legális alkalmazás felületét. Vagyis a sajátját jeleníti meg, amelyen pontosan olyan formában kéri be a hitelesítő adatokat, mint a legális párja. Csakhogy az ilyenkor megadott hitelesítő adatok rögtön a csalók kezébe kerülnek.
 
A Nexus nem áll meg a jelszólopásnál. Arra törekszik, hogy a kétfaktoros hitelesítéseket is képes legyen áttörni. Ennek érdekében figyeli a beérkező SMS-üzenteket, amelyeket továbbít a vírusterjesztők számára. A legújabb variánsa pedig Google Authenticator alkalmazás által generált kódokat is képes az adattolvajok kezére juttatni, akik egy központi feleületen követhetik nyomon a Nexus (botnet) ténykedését.
 
A trójai jelenleg is aktív fejlesztés alatt áll, ezért várhatóan a közeljövőben tovább fognak bővülni a képességei. A kutatók azt valószínűsítik, hogy a készítői hamarosan aktiválnak benne egy titkosító modult, amely egyrészt szerepet kaphat a kártevő kommunikációjának leplezésében, másrészt zsarolásos támadások során is felhasználhatóvá válhat.
 
A Nexus és a hasonló mobilvírusok ellen mobilbiztonsági alkalmazásokkal, megfontolt alkalmazástelepítéssel és óvatos engedélymegadásokkal lehet leginkább védekezni.
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség