Tízezrek adatát vesztette el a Seiko

​A Seiko az eddigieknél részletesebben számolt be a nyári biztonsági incidenséről, aminek során több tízezer személy adata került illetéktelen kezekbe.
 

A Seiko augusztus 10-én hivatalosan is megerősítette, hogy július 28-án egy komoly adatbiztonság incidens történt, aminek során illetéktelenek jogosulatlanul fértek hozzá legalább az egyik szerveréhez. Tíz nappal később pedig a BlackCat/ALPHV hackercsoport az egyik weboldalán azt állította, hogy két terabájtnyi adatot zsákmányolt a japán cégtől, köztük személyes adatokat, technológiai leírásokat, menedzsment értekezleteken készült hang- és videófelvételeket, de még útlevélmásolatokat is. Ezzel párhuzamosan a kiberbanda elkezdte publikussá tenni a megkaparintott információkat, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a vállalatra. Mivel a Seiko így sem volt hajlandó teljesíteni a zsarolók követeléseit, ezért azok szeptember közepén minden állományt feltöltöttek egy Tor-alapú weblapra, és mindent publikáltak.
 
A Seiko a korábbi közleményeiben ugyan elismerte a támadás tényét, de a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva nem közölt részleteket. Mostanra azonban már pontosabban láthatók az incidens következményei. A támadás során több mint 60 ezer személy adata került veszélybe. Olyan felhasználók, alkalmazottak, partnerek érintettek, akik korábban valamilyen kapcsolatban álltak a Seiko Group Corporation (SGC), a Seiko Watch Corporation (SWC) vagy a Seiko Instruments (SII) cégekkel.
 
Az SWC esetében a kiszivárgott adatok között voltak ügyfélinformációk, mint például nevek, címek, telefonszámok és e-mail címek. Mindhárom vállalat kapcsán alkalmazotti adatok is kompromittálódtak: nevek, beosztási és kapcsolati információk. Ugyanakkor a Seiko hangsúlyozta, hogy bank- és hitelkártya adatok, illetve pénzügyi információk nem kerültek a feketekalapos hackerekhez.
 
A vállalat már megkezdte az érintettek kiértesítését. Emellett jelezte, hogy továbbra is együttműködik a hatóságokkal és a külső biztonsági szakértőkkel. A védelmét pedig számos ponton megerősítette, hogy a jövőben a hasonló nemkívánatos események elkerülhetők legyenek.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség