Tippek a zsarolóvírusok elleni küzdelemhez

​A zsarolóvírusok elleni küzdelem nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Öt jó tanács következik a károk megelőzése érdekében.
 

Nem telik el úgy nap, hogy ne jelennének meg a hírekben zsarolóvírusokkal összefüggő támadások. Sokszor nagyobb cégek, szervezetek is felkerülnek az áldozatok listájára, így nem meglepő, hogy a károk nagyon komoly méreteket öltenek. A Cybersecurity Ventures előrejelzései szerint idén várhatóan meghaladja a 11 milliárd dollárt a ransomware-ek által okozott károk összértéke.
 
A vállalatoknak tehát érdemes végig gondolniuk, hogy mindent megtettek-e a kockázatok megzabolázása érdekében, és minimálisra csökkentették-e a támadási felületeket. Noha száz százalékos biztonság nincs, de a kockázatok jelentősen mérsékelhetők. A Micro Focus szakértői szerint öt fontos területet mindenképpen célszerű sorra venni a védelem átgondolásakor.
 
A friss a legjobb
 
A zsarolóvírusokra épülő támadásoknál gyakran használják ki az elkövetők a szoftverek sebezhetőségeit. A vállalatok azonban nem tudják minden esetben azonnal telepíteni a hibajavításokat (még ha azok gyorsan elérhetővé is válnak), mivel nem egyszer erőforrásigényes, gyakorta leállásokkal járó frissítésekről beszélünk, amelyeket jó esetben tesztelések előznek meg.
 
Fehérlisták és engedélyek
 
Azzal is csökkenthetjük a kockázatokat, ha szigorúbban ellenőrizzük, hogy milyen alkalmazásokat futtathatnak az alkalmazottak a számítógépeiken. Ha csak a fehérlistán szereplő, előzetesen engedélyezett programok működhetnek, a zsarolóvírusok nem vagy csak jóval körülményesebben tudnak elindulni a PC-ken. Rendszergazdai hozzáférést is csak azokon a rendszereken érdemes biztosítani a felhasználók számára, ahol feltétlenül szükséges.
 
Biztonsági tartalék
 
Ha rendelkezünk olyan biztonsági másolatokkal, amelyekhez a vírusok nem férnek hozzá, akkor az rendkívül sokat segíthet a károk mérséklésében. Elkerülhetővé válhat a váltságdíj kifizetése, és egy jó mentési rendszer esetén a helyreállítás időszükséglete is minimalizálható. Persze ettől még fájdalmas lehet a helyreállítás, de legalább kivitelezhető.
 
Ha nem tudod, nem fáj
 
Egy vírustámadás esetén nem kizárólag azzal kell számolni, hogy a fájlok akár végérvényesen megsemmisülnek, hanem az adatszivárgás lehetőségével is. Vannak olyan kombinált károkozók, amelyek a fájlok titkosítása mellett akár adatlopásban is szerepet kaphatnak. Egy jól megtervezett védelmi infrastruktúrával a saját javunkra fordíthatjuk a titkosítás adta lehetőségeket, és az avatatlan szemek elől elrejthetjük az értékes, bizalmas adatokat.
 
Tudatosság mindenek előtt
 
Minden óvintézkedés hiábavaló az informatikai és a biztonsági részleg oldaláról, ha valamelyik óvatlan alkalmazott mégis rákattint egy olyan linkre, amire nagyon nem kellene. Az ilyen esetek megelőzése érdekében szervezzünk oktatásokat, ahol minden alkalmazott figyelmét felhívjuk a zsarolóvírusok és a kibertámadások veszélyeire, a leggyakoribb módszerekre, valamint a legfontosabb megelőzési taktikákra.
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség