Teszt: Kingston DataTraveler Locker+ G3 pendrive

A Kingston Technology legújabb, elsősorban személyes használatra szánt, tikosítással felvértezett pendrive-ját közelebbről is szemügyre vettük.
 

Az adatbiztonsági incidensek, adatlopások egy része a hordozható adattárolók elvesztésére vezethető vissza. Nem véletlen tehát, hogy a biztonsági szakértők sokszor hangoztatják, hogy a könnyen elkallódó adathordozók védelmére különös figyelmet kell fordítani. Természetesen a fokozódó védelmi igényeket a gyártók is felismerték, és évek óta folyamatosan fejlesztik azokat a termékeiket, amelyek titkosítással oltalmazzák a cserélhető adathordozókon, pendrive-okon tárolt fájlokat. E gyártók alól a Kingston sem kivétel.

A Kingston a különféle felhasználási területeknek és védelmi szinteknek megfelelően többféle, titkosítással felvértezett pendrive-ot kínál. Ezek közül a legizmosabb védelmet a DataTraveler 6000 biztosítja, amely a kormányzati szektorban is megállja a helyét a FIPS-Level 3 szintű megfelelőségének köszönhetően. Emellett azonban további biztonságos adattárolókat is megtalálunk a cég portfóliójában, mint például a DataTraveler Vault Privacy-t, amely – típustól függően – központi menedzselhetőséggel és (ESET NOD32 alapú) antivírus képességekkel is rendelkezik. Ezek a pendrive-ok leginkább a vállalatok, intézmények számára készülnek. Ugyanakkor az egyéni felhasználóknak sem kell hiányt szenvedniük a titkosítást biztosító adathordozók tekintetében.

A DataTraveler Locker+ pendrive-ok kifejezetten személyes használatra készülnek. Ez a széria is megélte a harmadik generációt, amely nemrégen került piacra. A generációváltást elsősorban a sebesség növelése, pontosabban az USB 3.0 támogatása indokolta. A biztonság és a funkcionalitás szempontjából viszont a legújabb, G3-as széria nem szolgál különösebb újdonságokkal.

Vegyük szemügyre!

A DataTraveler Locker+ G3 már a csomagolásból való kivételét követően érezteti a tulajdonosával, hogy azért nem egy szokványos pendrive-ról van szó. Az előző generációhoz hasonlóan a G3 is fém burkolatot kapott, ami a környezeti behatásokkal szemben ellenállóbbá teszi. Ugyan például vízállóságról nincs szó, de a leejtésekből, ütődésekből származó kockázatok mérsékelhetőek.


A pendrive jelenleg 8, 16, 32 és 64 GB kapacitású változatokban kapható. A funkcionalitást tekintve mindegyik változat hasonló képességekkel rendelkezik, és ilyen módon bármelyik típusról is legyen szó, az integrált, hardveralapú titkosítás hadra fogható. A pendrive-ok – hasonlóan az üzleti célú adattárolókhoz – a 256 bites AES titkosítási eljárást támogatják.

Gyors telepítés

Akinek korábban is volt például G2-es szériához tartozó pendrive-ja, annak nem lesz különösebb meglepetésben része a használat során. Ugyanakkor azok is gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhetik az adathordozót, akik még nem használtak ilyen pendrive-ot.

A telepítéshez nincs szükség rendszergazdai jogosultságokra, és mindenféle különálló szoftver installálása nélkül elvégezhető az adattároló beállítása. Mindebben a meghajtó gyökérkönyvtárából elindítható (DTLplus_Launcher.exe) varázsló segít. Először a nyelvet kell kiválasztani. Sajnos ezen a téren a hazai felhasználók nem tapasztalhatnak előrelépést, ugyanis továbbra sincs lehetőség a magyar nyelv beállítására.

A telepítés következő lépésében a licencfeltételeket kell elfogadni, majd jöhet a legfontosabb teendő: a jelszó megadása. Ez esetben 6-16 karakteres jelszót lehet választani, amelynek tartalmaznia kell kis- és nagybetűket, számokat vagy speciális karaktereket. Amikor a hitelesítő adatok megadása megtörtént, akkor lehetőség van egy név, egy cégnév, illetve egyéb megjegyzések tárolására. Ezután a varázsló nekilát a formázásnak, amely pár percen belül elkészül, és használatba vehető a pendrive.


A telepítés kapcsán fontos megemlíteni, hogy az új adattároló a Windows XP, a Windows Vista, a Windows 7 és a Windows 8 operációs rendszerek mellett támogatja a Mac OS X 10.6.x - 10.9.x alapú számítógépeket is. Sajnos azonban a Linux kompatibilitást továbbra sem biztosítja a gyártó ezeknél a meghajtóknál.

Egyszerű használat

A pendrive minden egyes csatlakoztatásakor el kell indítani a DTLplus_Launcher.exe nevű fájlt, amely rögtön kéri a jelszót. Összesen 10 próbálkozási lehetőség van arra, hogy a hitelesítés megtörténjen. Amennyiben ennyi próbálkozásból nem sikerül megadni a helyes jelszót, akkor már csak a meghajtó formázásával lehet azt újra használatba venni. Ekkor viszont az összes adatnak hűlt helye marad. Ezzel biztosítható, hogy ha illetéktelen kezekbe kerül a pendrive, akkor az értékes információkhoz ne lehessen hozzáférni. (Egy jelszóemlékeztető is beállítható, amely a jelszó megadásakor megjeleníthető, de ezzel érdemes óvatosan bánni, nehogy a tolvajoknak is ötleteket adjunk.)


Amennyiben a jelszó megfelelőnek bizonyul, akkor egy hagyományos pendrive-ként kezd viselkedni a meghajtó, és az operációs rendszer által kiosztott betűjel alatt válik elérhetővé. Szokványosan lehet megnyitni állományokat, rámásolni vagy törölni fájlokat. Eközben a Tálcán megjelenik egy kis ikon, amely lehetőséget ad a jelszó módosítására, a meghajtó tallózására, illetve annak szabályos leválasztására.

Sebességteszt

A nálunk járt 32 GB-os példányt a CrystalDiskMark alkalmazás segítségével teszteltük. A kapott értékek megfelelnek, bizonyos esetekben még felül is múlják a Kingston által megadott (maximális 135 MB/s olvasási és 40 MB/s írási) sebességértékeket. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb átviteli sebességet a 32 és a 64 gigabájtos változatok képesek produkálni.


Összegezzünk

A DataTraveler Locker+ harmadik generációja ugyan biztonsági szempontból nem hozott különösebb újdonságot, azonban az USB 3.0 kompatibilitás és a sebesség növekedése kellemes használhatóságot biztosít. Az adattorló egyszerűen kezelhető, gyorsan hadra fogható. A magyar nyelv, valamint a Linux támogatásának hiánya azonban továbbra is negatívumként róható fel a kis adathordozónak.
Vélemények
 
  1. 4

    A Foxit fejlesztői kiadták a legújabb biztonsági hibajavításokat.

  2. 4

    A Google 42 különféle biztonsági rést foltozott be az Android operációs rendszeren.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség