Telepítésre készek az októberi hibajavítások

​A Microsoft és az Adobe is menetrendszerűen adta ki a biztonsági hibajavításokat. Bőven akad frissíteni való ebben a hónapban is.
 

Az októberi hibajavító kedden a frissítések számát tekintve egyértelműen a Microsoft és a Windows volt a főszereplő. Nemcsak a hibajavítások számát, hanem a megszüntetett sérülékenységek veszélyességét tekintve is ez a kettős vitte a prímet. A vállalat összesen 74 biztonsági résről számolt be, amelyekhez még hozzáadódnak a nemrégen befoltozott Edge hibák is. Így összesen 81 sebezhetőség megszüntetéséről kell gondoskodni az elérhetővé vált frissítések telepítésével. A sérülékenységek közül három kapott kritikus veszélyességi besorolást. Kettő a Windows Hyper-V kapcsán merült fel, míg a harmadik a Word alkalmazásban volt kimutatható.
 
A hibajavító kedden a Microsoft összesen négy olyan nulladik napi biztonsági hibáról számolt be, amelyek kihasználása már elkezdődött az internetes alvilág köreiben. A támadásokban már most is szerepet kapó sebezhetőségek a Windows kernel (Win32k), a Windows DNS Server és a Windows AppContainer kapcsán jelentkeztek, és jogosulatlan kódfuttatásra, jogosultsági szint emelésre, valamint védelmi mechanizmusok megkerülésére adhatnak módot.
 
A Microsoft a Windows mellett hibajavításokat adott ki a következőkhöz:
- Office (Word, Excel, Visio)
- Exchange Server
- Intune
- .NET Core
- Visual Studio
 
Frissítések az Adobe-tól
 
Az Adobe összesen 10 sérülékenységről adott hírt az októberi biztonsági közleményei révén. A legfontosabb frissítések a széles körben használt Acrobat és Reader alkalmazásokhoz érkeztek. Ezek esetében a fejlesztők négy sebezhetőséget orvosoltak, amelyek közül kettő kapott kritikus veszélyességi besorolást. Ezek a hibák jogosulatlan kódfuttatásra adnak lehetőséget, és speciálisan összeállított PDF-állományokkal válhatnak kihasználhatóvá.
 
Az Adobe a PDF-kezelő szoftverei mellett javításokat eszközölt a következő megoldásain is:
Adobe Campaign Standard
Adobe Commerce
Adobe Connect
Adobe ops-cli (Python wrapper)
 
A hibajavító kedden elérhetővé vált biztonsági frissítések mellett érdemes egyéb szoftverek naprakészen tartására is ügyelni, hiszen az utóbbi napokban fontos javítások érkeztek egyebek mellett az OpenOffice, a LibreOffice és a Google Chrome szoftverekhez is. Ezekről további információkat a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashat.
Vélemények
 
  1. 3

    A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

  2. 3

    Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség