Telefonokon titkosítja le a fájlokat a SOVA vírus

​Az egyik leggyorsabban fejlődő mobilvírus, a SOVA egy nagyon veszélyes modullal bővült.
 

Az androidos készülékekre kockázatot jelentő SOVA vírus tavaly kezdett jelentősebb mértékben terjedni. Már akkor lehetett látni, hogy komoly potenciál rejlik a károkozóban, amelynek fejlesztése töretlenül zajlott, különösen az idei évben. Márciusban vált elérhetővé a 3-as verziója, amely lehetőséget adott bizonyos kétfaktoros hitelesítések kijátszására, böngészők által tárolt sütik kiszivárogtatására és számos bank alkalmazásának támadására (például a bejelentkező képernyő elfedésével).
 
A 4-es verzió júliusban bukkant fel, és egyebek mellett az alábbi újdonságokkal szolgált:
 • újabb 200 mobil alkalmazással való kompatibilitás (köztük kriptotözsde, digitális pénztárca appok is)
 • VNC-modul a fertőzött eszközökhöz való távoli hozzáféréshez és vezérléshez
 • képernyőképeket mentő komponens
 • fájlműveletek támogatása
 • Gmail, GPay és Google Password Manager elleni támadások lehetővé tétele.
 
Noha a SOVA 4-es verziója meglehetősen új, és sajnos a funkcionalitása is igen kiterjedt, a vírusírók mégsem ültek ölbe tett kézzel az elmúlt hetekben sem. A Cleafy biztonsági kutatói ugyanis detektálták a károkozó 5-es verzióját. Ez jelenleg még nem terjed széles körben, de az már látható, hogy egy nagyon veszélyes képességgel gyarapodott. A SOVA ugyanis mostantól alkalmas fájltitkosításra a mobil készülékeken, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Windows-os zsarolóvírusok is teszik.
 
A mobilvírus jelenleg AES-alapú titkosítást használ, és a kompromittált állományokat .enc kiterjesztéssel látja el. Ugyanakkor a készítői eltávolították belőle a 4-es verzióban debütált VNC-összetevőt. Az persze könnyen elképzelhető, hogy a jövőben megjelenő variánsok ismét megkapják ezt a komponenst.
 
Mivel a mobilvírusok frontján meglehetősen szokatlan, hogy egy banki trójai ransomware funkcionalitással is rendelkezik, ezért mindenképpen érdemes figyelni a SOVA közeljövőben végzett ténykedésére, és felkészülni a jövetelére.
Vélemények
 
 1. 4

  A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 4

  A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség