Támadás érte a KFC és a Pizza Hut tulajdonosát

​A KFC és a Pizza Hut tulajdonosának informatikai rendszerét kibertámadás érte.
 

A Yum! Brands vállalat hivatalosan is bejelentette, hogy egy kibertámadás következtében némi fennakadás következett be egyes éttermek működésében, különösen Angliában. Ráadásul minden jel arra utal, hogy adatszivárgás is történt.
 
A több mint 155 országban jelen lévő, 53 ezer éttermet üzemeltető vállalathoz olyan márkanevek tartoznak, mint amilyen például a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell. Mivel globális vállalatról van szó, ezért a kibertámadások kockázata még fokozottabban jelentkezik. Ezt támasztja alá a vállalat informatikai rendszere ellen indított legutóbbi támadás is, amelynek során az elkövetők sajnos sikerrel jártak.
 
A nyilvánosságra hozott információk szerint a vállalatot egy zsarolóvírusra épülő támadás érte. Amikor erre fény derült, akkor az üzemeltetők azonnal megkezdték az incidensreagálást, ami egyes rendszerek leállítását is maga után vonta. Ennek következtében az Egyesült Királyságban körülbelül 300 gyorséttermet kellett átmenetileg bezárni.
 
Az incidens után a Yum! Brands értesítette az illetékes hatóságokat, és külső szakértőket fogadott fel a történtek kivizsgálása érdekében. Azóta az összes érintett rendszer működése helyreállt, de azért hosszabb távú következményekkel ez esetben is számolni kell. Különösen azért, mert vélhetőleg adatokat is eltulajdonítottak az elkövetők.
 
Az adatszivárgással kapcsolatban nagyon szűkszavúan nyilatkozott a cég, mindössze annyit közölt, hogy egyelőre nincs arra utaló bizonyíték, hogy a támadók ügyféladatokhoz is hozzáférést szereztek volna. Egyúttal a befektetőket is igyekezett megnyugtatni, hiszen közölte, hogy az incidens következtében érdemben nem kell negatív pénzügyi hatásokkal számolni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM három biztonsági rést foltozott be a DB2 kapcsán.

  2. 4

    A Google Chrome legújabb kiadása biztonsági frissítést is tartalmaz.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség