Szeptember legfontosabb biztonsági frissítései

A héten a Microsoft, az Adobe, az Apple, az SAP, a Google, valamint a Mozilla is fontos biztonsági frissítéseket adott ki, így aztán bőven akad foltozni való.
 

A szeptemberi hibajavító kedden a Microsoft összesen 59 sérülékenységről számolt be. A befoltozott biztonsági rések között kritikus veszélyességűek is megtalálhatók, amelyek teljes mértékben kiszolgáltatottá tehetik az érintett rendszereket. A feltárt sebezhetőségek között két nulladik napi biztonsági hiba is található. Az egyik a Microsoft Streaming Service Proxy, míg a másik a Word alkalmazás kapcsán látott napvilágot. Az előbbi jogosultsági szint emelésre, míg az utóbbi adatszivárogtatásra ad lehetőséget.
 
A Windows mellett fontos hibajavításokkal gyarapodott egyebek mellett az Office, az Exchange Server, a .NET keretrendszer, a Visual Studio, valamint a Microsoft Dynamics, miközben egyes Azure megoldások kapcsán is felmerültek biztonsági problémák. 
 
Hibás PDF-kezelők
 
Az Adobe kritikus veszélyességű, nulladik napi sérülékenységet szüntetett meg az Adobe Acrobat és Reader alkalmazásainak legújabb verzióival. A befoltozott biztonsági rés jogosulatlan távoli kódfuttatást segíthet elő Windows és macOS környezetekben egyaránt. A cég a PDF-kezelő programjai mellett javításokat tett elérhetővé a Connect és az Experience Manager szoftvereihez is. Ezek esetében XSS-típusú sérülékenységekről van szó, amelyek adatlopáshoz, adatmanipulációhoz járulhatnak hozzá.
 
Kockázatos képek
 
A héten megérkeztek azok a frissítések, amelyeket a fejlesztőknek azért kellett elkészíteniük, mert a WebP formátumú képállományokat kezelő és széles körben használt libwebp szoftverkönyvtárban egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségre (CVE-2023-4863) derült fény. A hiba speciálisan szerkesztett WebP-képek megjelenítésekor puffertúlcsordulást idézhet elő, ami tetszőleges kódokkal történő visszaélésekhez vezethet. A sérülékenység miatt frissítést kapott egyebek mellett a Chrome, a Firefox, a Thunderbird, az Edge, de még a macOS és az iOS/iPadOS operációs rendszer is.
 
Frissítések az SAP-től

Az SAP rendszerek üzemeltetőinek is célszerű résen lenniük, mivel a vállalat számos sebezhetőségről számolt be, és adott ki patch-eket. A megszüntetett sérülékenységek között kritikus veszélyességűek is akadnak, amelyek egyebek mellett a SAP Business Client, az SAP NetWeaver és a HANA megoldásokat is érintik.
 
A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség