Szaporodnak a QR-kódos csalások

Egyre több olyan csalásról, visszaélésről hull le a lepel, amelyek QR-kódok felhasználásával ejtik át az áldozatokat.
 

A QR-kódok népszerűsége töretlen, amit a csalók is pontosan látnak. Az egyre több helyen és mind változatosabb célokat szolgáló QR-kódok használata ugyan egyszerű és kényelmes, de azért veszélyt is rejtenek. Különösen abban az esetben, ha valaki ezekben vakon megbízik. Ezt bizonyítja annak a szingapúri hölgynek az esete is, akinek 20 ezer dollárjába került az óvatlanság. A hölgy nem akart mást, mint egy ingyen teát, aminek végül igen komoly következményei lettek. Az egyik szingapúri kávézó ajtaján ugyanis az állt, hogy ha valaki kitölt egy kérdőívet, akkor ingyenesen egy csésze teát kap. Ehhez pedig nem kellett mást tenni, mint a plakáton lévő QR-kódot leolvasni, majd feltelepíteni az annak alapján letöltődő mobil appot. A hölgy is ezt tette, majd másnap már 20 ezer dollár hiányzott a bankszámlájáról, mivel egy fertőzött alkalmazást telepített fel a telefonjára.
 
Hamis parkolójegyek
 
A világ más pontjai egyéb módszerek kezdenek terjedni. San Franciscoban és az Egyesült Királyság egyes városaiban a parkolójegyes csalások szaporodtak meg. Ezek lényege, hogy mire a leparkolt gépkocsik tulajdonosai visszatérnek az autójukhoz, addigra a szélvédőre egy mondvacsinált, de nagyon megtévesztő parkolójegy kerül, rajta egy QR-kóddal. Amikor ezt beszkennelik, akkor egy hamis weboldal jelenik meg az alapértelmezett webböngészőben. San Francisco esetében ekkor e helyi közlekedési ügynökség meghamisított weblapja tárul fel, amelyen a fizetéshez meg lehet adni a bank-, illetve hitelkártya adatokat. Csakhogy ezzel nem a parkolási díj kiegyenlítése történik meg, mivel a beírt kártyaadatok rögtön a csalókhoz kerülnek.
 
A fenti esetek is azt támasztják alá, hogy a QR-kódok leolvasása után óvatosnak és körültekintőnek kell lenni.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség