Szaporodnak a belső fenyegetettségek

​Folyamatosan növekszik a cégeken belüli fenyegetések száma és költsége.
 

Napjainkban a céges hálózatok biztonságát fenyegető incidensek több mint feléért hanyag alkalmazottak és partnerek felelősek - állapította meg a Ponemon Institute 2022-es tanulmánya. A világszerte közel 300 vállalat körében végzett felmérés szerint ezzel esetenként átlagosan mintegy 485 ezer dollár kárt okoztak a munkaadóknak.
 
A hitelesítő adatok ellopására tett kísérletek száma közel megkétszereződött a 2020-as adatokhoz képest. Ezek ezúttal már az összes incidens közel ötödét tették ki.
 
A jelentésből szintén kiderül, hogy a szervezetek évről évre több kiberfenyegetéssel kell, hogy szembenézzenek. Míg 2020-ban a vállalatok 60%-a, addig 2022-re már a cégek mintegy kétharmada (67%) kényszerült évi több mint 40 biztonsági esemény kiküszöbölésére.
 
Mindeközben a bennfentesek által okozott incidenseket egyre nehezebb rendbe hozni. A helyreállítás és kármentés átlagosan 85 napot vesz igénybe. Ezzel együtt minél több idő telik el a helyreállításig, annál több költséget emészt fel a károk felszámolása.
 

"Jó ideje nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az alkalmazottak megfelelő IT biztonsági képzése és eszközeik védelme. A munkavállaló a leggyengébb láncszem egy céges hálózatban, és ezzel a kiberbűnözők is pontosan tisztában vannak"

- mondta Gölcz Dénes, a Maxvalor ügyvezető igazgatója.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség