Számológéppel fertőz a QBot trójai

​A QBot trójai a Windows-ba épített számológép alkalmazás révén fertőzi a PC-ket.
 

Az eredetileg banki trójaiként ismertté vált QBot trójai az utóbbi időben intenzíven vetette bele magát egyéb kártékony programok terjesztésébe. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a készítői olyan módszereket alkalmaznak, amik révén az egyes rendszerek észrevétlenül megfertőzhetővé válhatnak. A legújabb trükkjük egészen egyszerű, ennek ellenére sok víruskeresőt képes átejteni.
 
A QBot legutóbbi támadássorozata is kéretlen elektronikus levelekre épül. A felhasználó egy olyan levelet kap, amelyben egy HTML-formátumú melléklet található. Amennyiben ezt megnyitja, akkor egy ZIP-állomány letöltésére nyílik lehetősége, amely egy ISO-fájlt foglal magában. Amennyiben ezt is megnyitja - ezt a csalók különféle megtévesztő trükkökkel igyekeznek elérni -, akkor első körben egy parancsikon válik láthatóvá. Ennek célja, hogy elindítsa az ISO-állományban érkező calc.exe fájlt, amely aztán a mellette található, nemkívánatos kódokat tartalmazó, fertőzött DLL-állományt betölti a memóriába.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a QBot készítői a Windows 7-ből emelték ki a calc.exe fájlt, amely önmagában teljesen ártalmatlan, tehát erre nem is riasztanak a víruskeresők. Azért a Windows 7-es kiadás mellett tették le a voksukat a vírusírók, mert azzal még kivitelezhető az úgynevezett DLL side-loading típusú támadás. A Windows 10-es számológép e módszer ellen már védett. Ettől függetlenül a QBot nyilván az újabb Windows kiadások esetében is képes károkozásra a csalók által mellékelt calc.exe miatt.
 
A QBot ellen naprakészen tartott víruskeresőkkel és biztonságtudatos levelezéssel lehet védekezni.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség