Sürgősen frissíteni kell egyes TP-Link routereket

A TP-Link egy veszélyes biztonsági rést foltozott be egyes Archer routerein. Érdemes mihamarabb frissíteni az érintett hálózati eszközöket.
 

A routerek kedvelt célpontjai a kiberbűnözőknek, hiszen ezek meghackelésével teljes hálózatokhoz nyerhetnek hozzáférést. Így aztán az útválasztókban (és egyéb hálózati eszközökben) feltárt sebezhetőségeket mindig komolyan kell kezelni mind gyártói, mind felhasználói oldalról. Nem kivétel ez alól a TP-Link legutóbbi esete sem, amikor is a széles körben használt Archer routerek kapcsán merült fel egy biztonsági hiba.
 
„Amennyiben sikerül kihasználni a sebezhetőséget egy támadónak, akkor manipulálhatja a konfigurációs beállításokat” - nyilatkozta a biztonsági rést leleplező Grzegorz Wypych. Az IBM X-Force Red biztonsági kutatója hozzátette, hogy a sérülékenység többek között telnettel válhat kiaknázhatóvá, akár távolról is. A rendellenességet a HTTP-kérések esetenkénti nem megfelelő ellenőrzése és kezelése okozza. Amennyiben ezek egy bizonyos hosszúságnál nagyobb karakterláncot tartalmaznak, akkor a felhasználói jelszavak hatástalanná válnak, és a támadó nemes egyszerűséggel jut adminisztrátori hozzáféréshez. Innentől kezdve pedig módosíthatja a beállításokat, de akár ki is zárhatja a jogos tulajdonost a készülék adminisztrációs felületéről (egy egyszerű jelszómódosítással). A hackereknek akkor még könnyebb dolguk lehet, ha a vendég WiFi is engedélyezett, mivel ekkor könnyebben tudnak hozzáférést szerezni a támadáshoz.
 
Wypych szerint a sérülékenységet kritikus veszélyességűnek kell minősíteni, mivel adminisztrátori jogosultságok megszerzésére is felhasználható.
 
A problémát a TP-Link sem vette félvállról, és az érintett hálózati eszközökhöz kiadta a szükséges firmware javításokat. Az eddigi hírek szerint az alábbi routereket kell mielőbb frissíteni:
Archer C5 v4
Archer MR200 v4
Archer MR6400 v4
Archer MR400 v3
 
A legújabb firmware verziók a TP-Link weboldalairól tölthetők le.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Kylin sebezhetősége SQL injection típusú támadásokhoz vezethet.

  2. 4

    A Cactiban legutóbb feltárt sebezhetőség jelentős veszélyt jelent az érintett rendszerekre.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

hirdetés
Közösség
1