Sürgős biztonsági frissítésre szorulnak a HP nyomtatói

​A HP egyes nyomtatóinak és multifunkciós készülékeinek esetében sürgős biztonsági frissítésre van szükség. Egyebek mellett egy nyolc éve létező hibát is orvosolni kell.
 

Alexander Bolshev és Timo Hirvonen, az F-Secure biztonsági kutatói az év elején a HP nyomtatóit vették alaposabban szemügyre, és azt vizsgálták, hogy a készülékek tartalmaznak-e kibertámadások során kihasználható biztonsági réseket. A kutakodásuk nem volt hiábavaló, ugyanis több problémára is sikerült fényt deríteniük. Ezekről áprilisban számoltak be a HP illetékeseinek, akik rögtön megkezdték a további vizsgálatokat. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a feltárt sérülékenységek legalább 150 különféle típusú nyomtatót és multifunkciós berendezést veszélyeztetnek.
 
A HP november 1-jén két sebezhetőségre kiadta a javításokat, de csak az elmúlt napokban került nyilvánosságra a sérülékenységek „története”. Az egyik hiba (CVE-2021-39237) a fizikai portok kezelését érinti, és teljes körű hozzáférést biztosíthat a támadók számára, akik ezáltal bizalmas információkhoz is hozzáférést szerezhetnek. E hiba veszélyességét némileg csökkenti, hogy a kihasználásához a támadónak legalább egyszer fizikailag is hozzá kell tudnia férni a hibával sújtott készülékhez.
 
A HP által befoltozott, betűtípusok nem megfelelő kezelésével összefüggésbe hozható biztonsági rés már jóval aggasztóbb. Ez ugyanis távolról is kihasználhatóvá válhat, és puffertúlcsordulást idézhet elő, aminek következtében jogosulatlan távoli kódfuttatás kockázatával is számolni kell. A problémákat tetézi, hogy a percek alatt kihasználható sérülékenység féregszerű vírusterjesztést is lehetővé tesz, így teljes hálózatokra jelent veszélyt.
 
A biztonsági szakértők szerint a CVE-2021-39238 azonosítóval ellátott sebezhetőség számos módon kihasználhatóvá válhat USB-s és hálózatos nyomtatás során egyaránt. A támadónak a céljai elérése érdekében elég rávennie egy felhasználót arra, hogy nyomtasson ki egy speciálisan összeállított dokumentumot.
 
A sebezhetőségek miatt a szakemberek az érintett készülékek mielőbbi firmware frissítését javasolják. A sebezhető berendezések listája megtalálható a HP weboldalain.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség