Súlyos támadások érték a Python közösségét

​Újabb biztonsági események világítottak rá, hogy a szoftverfejlesztői közösségek is kiemelt célpontjai a kiberbűnözőknek.
 

A múlt héten a Python Package Index (PyPI) üzemeltetői arra lettek figyelmesek, hogy egyre több olyan Python csomag válik elérhetővé, amelyek nemkívánatos kódokat is tartalmaznak. Még mielőtt mindez kezelhetetlen méreteket öltött volna, úgy döntöttek, hogy átmenetileg inkább felfüggesztik az új fiókregisztrációkat, valamint szintén átmeneti jelleggel blokkolják az új projektek létrehozását.
 
A Checkmarx biztonsági kutatói azt figyelték meg, hogy az elkövetők - vélhetőleg automatizált módon - olyan csomagokat kezdtek feltölteni a PyPI-ra, amelyeket megtévesztő nevekkel láttak el. Így, ha a fejlesztők nem figyeltek a csomagok beszerzése során, akkor olyan kódokkal is felvértezhették a saját fejlesztéseiket, amiket biztosan nem szerettek volna látni az alkalmazásaikban.
 
A vizsgálatok szerint a káros Python csomagokat közzé tevő elkövetők többlépcsős támadásokat hajtottak végre. A repokhoz tartozó setup.py fájlba helyezték el a kódjaikat, így azok automatikusan lefutottak. Ekkor további kódok letöltésére került sor (dinamikusan generált domain nevek használatával). Az elkövetők végső célja pedig adatlopás volt. Elsősorban kriptotárcák felkutatására alkalmas kódokat terjesztettek, de a webböngészőkben tárolt felhasználói adatok megkaparintásától sem riadtak vissza.
 
A Checkmarx szerint a mostani incidens is jól mutatja, hogy a kiberfenyegetettségek a szoftverfejlesztői közösségeket is érzékenyen érinthetik. Mivel a mostani eset nem nevezhető egyedülállónak, ezért számolni kell azzal, hogy a jövőben is lesznek hasonló támadások.
 
 1. 4

  Az IBM QRadar Suite újabb biztonsági frissítéseket kapott.

 2. 4

  A Juniper jelentős mennyiségű biztonsági javítást adott ki.

 3. 3

  Az Adobe egy fontos besorolású sebezhetőséget javított a Photoshop szoftverben.

 4. 3

  Az Adobe Illustrator legújabb verziójával egy biztonsági rés is befoltozhatóvá vált.

 5. 3

  Az Adobe InDesign egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 6. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi platformjaihoz biztonsági frissítéseket adott ki.

 7. 4

  A Windows áprilisi frissítésével több tucat sérülékenység válik befoltozhatóvá.

 8. 4

  Az Office szoftvercsomag két hibajavítással gyarapodott.

 9. 4

  A Microsoft számos biztonsági javítást adott ki az SQL Serverhez.

 10. 4

  A Microsoft Defender for IoT kritikus veszélyességű hibáktól vált meg.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség