Sokat fizet a hackereknek a Facebook

A Facebook a hibavadász programjának elindítása óta több mint 10 millió dollár jutalmat fizetett ki etikus hackereknek.
 

A Facebook 2011-ben indította útjára azt a hibavadász kezdeményezését, amelynek keretében fizetni kezdett azon szakembereknek, akik etikus módon, az előírások betartásával fedeztek fel, és jelentettek különféle sérülékenységeket. Kezdetben a közösségi oldal biztonsági rései voltak kutathatók ilyen módon, majd a program része lett egyebek mellett az Instagram, a WhatsApp, az Oculus és a Workplace is.
 
A vállalat közleménye szerint 2011 óta nem kevesebb mint 11,7 millió dollárnyi jutalmat osztott ki a hibabejelentők között. A hibavadászathoz az évek során több mint 50 ezer kutató csatlakozott összesen 107 országból. A szakemberek több mint 130 ezer bejelentést tettek a Facebooknak, amelyeket a Facebook biztonsági elemzői értékeltek. Meglehetősen szűrős szívűen, ugyanis mindössze 6900 hibabejelentésért adtak pénzdíjat. Idén is volt már 17 ezer bejelentés, amelyek közül körülbelül ezer érdemelt jutalmat. A 2020-ban kiosztott díjak összértéke megközelítette a 2 millió dollárt.
 
Dan Gurfinkel, a Facebook mérnöke elmondta, hogy 2020-ban két különösen veszélyes sérülékenységről szereztek tudomást a hibavadász programon keresztül. Az egyik a CDN tartalomelosztó hálózatot érintette, míg a másik az Android kompatibilis Messenger alkalmazást. Az előbbi hiba érdekessége azt volt, hogy a felfedezője, Selamet Hariyanto arról számolt be a Facebooknak, hogy a CDN-hibája miatt egyes URL-ek akkor is elérhetők maradnak, amikor azok már lejártként lettek megjelölve. Aztán amikor a vállalat mérnökei alaposan szemügyre vették a problémát, akkor kiderült, hogy ez a hiba jogosulatlan kódfuttatást is lehetővé tehet. Így aztán Hariyanto megkapta a maximálisan odaítélhető, 80 ezer dolláros pénzjutalmat.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség