Semmi sem szabhat gátat a Trickbot trójainak?

A Check Point Research kiadta a 2021 novemberére vonatkozó biztonsági elemzését, benne a legfertőzőbb vírusok toplistájával.
 

A jelentése szerint a Trickbot továbbra is tartja vezető helyét a legtöbb fertőzést okozó kártékony programok toplistáján. Ezzel elmondható, hogy a károkozó már hatodik hónapja vezeti a „ranglistát”, és egyelőre nincs arra utaló jel, hogy sikerülne leszorítani a trónról.
 
Eközben az Emotet trójai egyre aktívabban ostromolja a számítógépeket és már a lista hetedik helyén szerepel. Mindezt az Europol és több más bűnüldöző szervezet jelentős erőfeszítései ellenére sikerült elérnie.
 
Az Emotet fertőzött Word, Excel és ZIP fájlokat tartalmazó adathalász e-mailek révén terjed. E levelek például aktuális hírekkel, eseményekkel vagy hamis számlákkal próbálják átejteni az áldozatokat. Emellett a trójai egyre gyakrabban terjed hamis - például Adobe szoftvereknek álcázott - programok használatával is.
 

"Az Emotet botnet novemberi visszatérése komoly aggodalomra ad okot, mivel a célzott támadások további növekedését jelenti. Az a tény, hogy a Trickbot infrastruktúráját használja, azt jelenti, hogy kevesebb időbe fog telni a világszerte működő hálózatokban való megjelenése. Mivel kártékony csatolmányokat tartalmazó, adathalász e-mailekkel terjed, ezért kulcsfontosságú a felhasználói tudatosság növelése" -

mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatási elnök-helyettese.
 
2021. novemberének három legfertőzőbb kártékony programja:
1. Trickbot
2. Agent Tesla
3. Formbook
 
2021. novemberének három legfertőzőbb mobilvírusa:
1. AlienBot
2. xHelper
3. FluBot
 
A világszerte legtöbb támadást elszenvedő szektorok:
1. Oktatás/kutatás
2. Kommunikáció
3. Kormányzat/hadsereg
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség