Segítsük az időseket az online világban!

​A világjárvány miatt az idősebbek számára is nagy segítséget jelenthetnek az online szolgáltatások, azonban ők sokszor nehezebben birkóznak meg ezek biztonságos használatával.
 

Az elmúlt hetekben számos változás történt az életünkben. Az embereket arra kérik, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha erre feltétlenül szükség van. Szerencsére rengeteg technológiai megoldás áll rendelkezésre, amelyek e nehéz időszakban komoly segítséget jelenthetnek.
 
Azoknak, akik fokozottan ki vannak téve a koronavírus veszélyeinek, nagy szükségük van (vagy lenne) azokra a modern eszközökre és technológiákra, amelyek révén könnyebben tarthatják a kapcsolatot a családtagjaikkal, ismerőseikkel, barátaikkal. Különösen igaz minden az idősebb korosztályra. Azonban nekik nem mindig könnyű megbirkózni a hírtelen jött új helyzettel, és azokkal a technikákkal, amik segítségével könnyebbé válhatna az életük a mostani nehéz időkben. Ráadásul biztonsági kihívásokkal is szembe kell nézniük, hiszen az internetes csalók sajnos őket sem kímélik.
 
Egy nemrég elvégzett Kaspersky felmérés szerint az 55 éves vagy annál idősebb emberek 46 százaléka nem tesz különösebb intézkedéseket online védelme érdekében. Ha ezt egy fiatalabb generációval hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy ez 25 százalékkal magasabb szám, mint a 25-34 éves korosztálynál. Mindez pedig azt is jelenti, hogy az idősebbek általában kiszolgáltatottabbak a kibertámadásokkal szemben.
 
A mostani nehéz helyzetben az idősek megsegítésével a fiatalok is sokat tehetnek, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az idősebb rokonaik a lehető legnagyobb biztonságban legyenek az online térben. Ehhez a Kaspersky szakértői a következő tanácsokat adták:
 
 • Használjon telefont vagy videóbeszélgetést, hogy távolról is segíteni tudjon. Több alkalmazás (pl. Skype) rendelkezik képernyőmegosztási lehetőséggel, amik most különösen hasznosnak bizonyulhatnak.
 • Ossza meg idősebb rokonaival azon webhelyekkel kapcsolatos információkat, ahonnan ételt tudnak rendelni, vagy más fontos kérdésekben segítséget kaphatnak.
 • Magyarázza el, hogy miért nem érdemes ugyanazt a jelszót használni több weboldalon vagy szolgáltatásnál.
 • Beszélgessen az idős rokonaival az adathalászat veszélyeiről, a kéretlen levelekben található linkekről, a közösségi médiáról, stb.
 • Telepítsen olyan védelmi megoldást, amely a fenyegetések széles körét lefedi.
Vélemények
 
 1. 4

  A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

 2. 4

  A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség