Roppant népszerű androidos app fertőzte a telefonokat

Az egyik nagyon népszerű androidos appnak egyszer csak egy fertőzött verziója került fel a hivatalos Google Play áruházba. Egy csapásra több millió eszköz vált kiszolgáltatottá.
 

A mobilbiztonsági tanácsok élén sokszor az olvasható, hogy csak a Google hivatalos, Play áruházából célszerű telepíteni alkalmazásokat. Természetesen a kockázatok jelentősen csökkenthetők e tanács megfogadásával, de azért nem szabad csak erre hagyatkozni. Ezt támasztotta alá annak a CamScanner alkalmazásnak az esete is, amelyet eddig több mint 100 millió alkalommal töltöttek le a felhasználók.
 
A CamScanner évek óta elérhető volt a Play áruházban, és teljesen ártalmatlan szoftvernek számított. A célja nem más volt, mint hogy fényképekből PDF-dokumentumokat állítson elő, optikai karakterfelismeréssel (OCR-rel) kiegészítve. Az app hasznosnak bizonyult, hiszen több mint 100 millió felhasználó telepítette azt. Csakhogy a napokban valami hirtelen megváltozott. Az addigi, általában pozitív felhasználói kommenteket egyre több negatív tartalmú hozzászólás követte a Play áruházban. Mind többen kezdtek panaszkodni arra, hogy az alkalmazás frissítése óta töméntelen mennyiségű reklám jelenik meg a készülékükön. A felhasználók felháborodása pedig nem volt alaptalan.


Forrás: Kaspersky
 
A negatív kommentek hatására a Kaspersky két kutatója, Igor Golovin és Anton Kivva egy biztonsági vizsgálatba fogott, amelynek során hamar beigazolódott, hogy valami tényleg nagyon nincs rendben a CamScannerrel. Annak frissítése ugyanis tartalmaz egy trójai programot, ami ráadásul már 2016 óta ismert a szakemberek előtt. Akkor arról híresült el ez a típusú kártékony összetevő, hogy olcsó, kínai telefonokra előretelepítetten került fel. Aztán 2018-ban is felbukkantak olyan új okostelefonok, amelyek szintén hordozói voltak e károkozónak.
 
A Necro nevű kártékony kód feladata, hogy további nemkívánatos összetevőket töltsön le, és telepítsen a fertőzött okostelefonokra, táblagépekre. A CamScanner problémás telepítőjéhez egy mutter.zip nevű fájl tartozott, amely tartalmazta a nemkívánatos szerzeményt. Amikor pedig minden ártalmas összetevő adott volt a károkozás megkezdéséhez, akkor az eszköz tulajdonosa csak azt vette észre, hogy mident elárasztanak a hirdetések. Rosszabb esetben további olyan appok is rákerültek a készülékekre, amelyek emelt díjas szolgáltatásokra való előfizetéssel okoztak pénzügyi károkat az áldozatoknak.
 
Lépett a Google, de már későn
 
A Kaspersky kutatói azonnal jelezték a felfedezésüket a Google illetékesei számára, akik rögtön eltávolították a Play áruházból a CamScanner alkalmazást.
 
Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy pontosan miként is fertőződhetett meg egy ilyen népszerű app, és hogy a kártékony változata miként csúszhatott át a Play védelmi vonalain. Könnyen elképzelhető, hogy a támadók hozzáfértek az app forráskódjához, és azt manipulálták a fejlesztők tudtán kívül. Ezt támasztja alá az is, hogy a Google szerint a CamScanner legutolsó – a biztonsági vizsgálatok megkezdését követően közzétett - kiadásából a fejlesztők már eltávolították az oda nem való összetevőket.
 
Mit lehet tenni?
 
A hasonló támadások ellen nem könnyű védekezni. A megfontolt alkalmazástelepítés, a szoftverekhez tartozó felhasználói visszajelzések tanulmányozása, az appok által kért engedélyek köröltekintő megadása, és a mobilbiztonsági szoftverek használata mind segíthet a károk megelőzésében. Ha egy telepített appról kiderül, hogy fertőzött, akkor minél hamarabb törölni kell.
Vélemények
 
  1. 4

    A McAfee Network Security Manager egy biztonsági hibát tartalmaz.

  2. 3

    Az Apache Guacamole fejlesztői két biztonsági résről számoltak be.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség