Rengeteg biztonsági rést foltozott be az Apple

​Az Apple kiadta az év utolsó biztonsági frissítéseit, amelyek különösen nagy számban érkeztek a macOS operációs rendszerhez. Ugyanakkor az iOS is fontos hibajavításokkal gyarapodott.
 

Az Apple jelentős mennyiségű hibajavítást adott ki a macOS operációs rendszerhez. A macOS Big Sur 11.1 elérhetővé tételével olyan sebezhetőségeket szüntetett meg, amelyek jogosulatlan távoli kódfuttatásra, XSS-alapú támadásokra, adatlopásra, adatmanipulációra, valamint védelmi mechanizmusok megkerülésére adhatnak módot. Az operációs rendszer esetében egyebek mellett érintett a kernel, az audiokezelés, a Bluetooth és a WiFi támogatás, a betűtípusok kezelése, a grafikus driverek, valamint az ImageIO is.
 
A foltozásból nem maradt ki az iOS és az iPadOS sem, hiszen azokban 11 biztonsági hibát szüntettek meg a fejlesztők. Ezek közül kiemelendő a betűtípusok kezelését végző egyik összetevő két sérülékenysége, amelyeket a Google Project Zero csapata jelentett. Emellett az az ImageIO is egy veszélyes sebezhetőségtől vált meg, amely képfájlok írását, olvasását biztosítja az alkalmazások számára. A szóban forgó rendellenességek jogosulatlan távoli kódfuttatást segíthetnek elő a támadók számára. A hibák könnyedén megszüntethetők az iOS 14.3, illetve az iPadOS 14.3 verziók telepítésével. (Az Apple az iOS 12.5 elérhetővé tételével a korábbi kiadások esetében is orvosolt egy sérülékenységet.)
 
Az Apple hibajavító hétfőjén az alábbi alkalmazások, termékek is kaptak biztonsági szempontból releváns hibajavításokat:
 • AirPods Max
 • Apple TV
 • Apple News
 • App Store
 • Photos
 • Safari
 • Air Quality
 
A hibajavítások az operációs rendszerekhez, illetve alkalmazásokhoz tartozó frissítési funkciók segítségével telepíthetők. A sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 4

  A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

 2. 3

  A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

 3. 2

  ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség