Régi trükköket vet be a fájlokat felfaló Buran vírus

A Buran zsaroló program nem használ igazán új technikákat, mégis komoly károkat képes okozni a számítógépeken.
 

A Buran zsaroló program is azon számítógépes károkozók közé sorolható, amelyek fájlok használhatatlanná tételével okoznak károkat, majd váltságdíjat követelnek a helyreállításhoz szükséges információkért cserébe.
 
A Buran egy ctfmon.exe nevű fájl formájában terjed, ami azért megtévesztő, mert a Windows-hoz is tartozik egy hasonló nevű folyamat. Csakhogy a zsaroló program állománya nem a Windows rendszerkönyvtárába kerül be, hanem a felhasználó egyik mappája alá.
 
A károkozó nem titkosítja a Windows fájljait, illetve egyes rendszer- és alkalmazáskönyvtárakban lévő állományokat. Ugyanakkor minden felhasználói fájlt - beleértve a dokumentumokat, multimédiás állományokat, adatbázisokat stb. - tönkretesz. Ezt követően szöveges fájlok révén tájékoztatja a felhasználót a fertőzésről és a követelésekről.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Zyxel további eszközök esetében mutatott ki egy biztonsági rést.

  2. 3

    A WireShark esetében négy biztonság rés befoltozása vált szükségessé.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Hogyan adhatunk túl régi készülékeinken biztonságosan?

Évente több mint 4000 Eiffel-toronynyi elektronikai hulladék keletkezik világszerte, ezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk akkor, ha egy új laptophoz, okostelefonhoz vagy táblagéphez jutunk.

70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

hirdetés
Közösség
1