Rákaptak a Netflixre a netes csalók

​A streaming szolgáltatások nemcsak a felhasználók, hanem a kiberbűnözők körében is roppant népszerűek. Különösen a Netflix kelti fel az érdeklődésüket.
 

Az elmúlt két évben gyors bővülés volt látható az igény szerinti tartalmak és a streaming szolgáltatások piacán. A kiberbűnözők az alternatív szórakozási formák iránt megnövekedett kereslethez gyorsan alkalmazkodtak, és új csalási módszerekkel rukkoltak elő.
 
A Kaspersky szakemberei külön elemezték azokat a támadásokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak egyes szórakoztatásra kiélezett webes, streaming szolgáltatásokhoz. Ekkor derült fény arra, hogy a biztonsági cég védelmi megoldásai az idei első félévben összesen több mint 93 ezer ilyen jellegű fertőzési, csalási kísérletet észleltek.
 
A Netflix nemcsak az előfizetők száma alapján számít vezető platformnak, hanem egyben a kiberbűnözők által csaliként használt legnépszerűbb streaming szolgáltatás is. Ez jól látszik abból is, hogy a szóban forgó támadásokkal érintett felhasználók 90 százaléka a Netflixhez kapcsolódó tartalom keresése során szembesült nemkívánatos szoftverrel, kártékony programmal. Ebből a szempontból a második az Amazon Prime, a harmadik az Apple TV, a negyedik a Disney, míg az ötödik a Hulu lett.
 
A kutatók még alaposabban szemügyre vették a rendelkezésre álló adatokat, mivel arra is kíváncsiak voltak, hogy mely tartalmakhoz köthető a legtöbb csalási kísérlet. Arra jutottak, hogy a támadások csaknem 60 százaléka mindössze két sorozathoz kapcsolódik: The Mandaloriant és A nagy pénzrablás. Az adathalászat szempontjából a top ötös listára a következők kerültek még fel: Rick és Morty, Birmingham bandái és Westworld.
 
"Egyre több felhasználó fizet elő streaming szolgáltatásra a kedvenc sorozatainak nézéséhez. Mivel ehhez semmilyen fájlt nem kell letölteni, azt várnánk, hogy csökken az ilyen módszerekre épülő rosszindulatú tevékenységek száma. 2020-hoz képest azt látjuk, hogy valóban ritkább lett a TV-sorozatoknak álcázott rosszindulatú fájlok letöltése" - mondta Miroslav Koren, a Kaspersky igazgatója. A szakember ugyanakkor gyorsan hozzátette, hogy eközben a streaming szolgáltatásokat kihasználó adathalász támadások virágkorukat élik. Ezek pedig komolyan veszélyeztetik a felhasználók személyes, hitelesítési és pénzügyi adatait.
 
Néhány jó tanács a kockázatok csökkentése érdekében:
 • A személyes adatok megadása előtt ellenőrizze a weboldal hitelességét.
 • Használjon megbízható VPN szolgáltatást.
 • Használjon megbízható védelmi megoldást.
 • Kerülje az olyan hivatkozásokat, amelyek a tartalmak megjelenés előtti megtekintésének lehetőségét ígérik.
 • Óvakodjon azoktól az ajánlatoktól, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek, pl. "egy éves ingyenes előfizetés".
Vélemények
 
 1. 3

  A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

 2. 3

  Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség