Rákaptak a csalók az online játékokra

Az online játékosok számának növekedése, az egyre nagyobb pénzzel kecsegtető iparág és a rendszeresen felbukkanó biztonsági rések vonzó terepet jelentenek a kiberbűnözők számára.
 

Manapság rengetegen játszanak netes játékokkal. A világon élő 7,5 milliárd ember közül körülbelül 2,5 milliárdan, és ez a szám a Statista becslései szerint 2021-ben több mint 2,7 milliárdra növekszik majd. 

Ez az izgalmas világ a bűnözők figyelmét is felkeltette, ami az iparágban forgó pénzek folyamatos növekedésével is összefügg. A Newzoo éves globális játékpiaci jelentése szerint a videojáték-ipar 2016-ban 101,1 milliárd dollárt termelt. 2019-re ez a szám várhatóan 152,1 milliárd dollárra növekszik, ami éves szinten 9,6 százalékos bővülést jelent. 

A mobil eszközökön - például okostelefonon vagy tableteken - játszók képviselik az online játékosok legnagyobb szegmensét. A második helyen azok állnak, akik konzolon játszanak, míg a harmadik helyen azok, akik PC-n.

Mindeközben egyre nagyobb figyelem összpontosul a játékokkal kapcsolatos biztonsági kérdésekre is. A videojátékokban egyre gyakrabban találnak sebezhetőségeket a kutatók, miközben a kiberbűnözők mind nagyobb számban használják ki e biztonsági réseket.

Célpontban az Apex Legends és Fortnite játékosok

Az ESET biztonsági szakértői szerint az Apex Legends játékot körülvevő csalások során az elkövetők megkísérelték elhitetni a felhasználókkal, hogy letölthetik a játék androidos verzióját - amely a valóságban nem is létezett, így a letöltött hamis app csak rosszindulatú hirdetéseket jelenített meg. A Fortnite játékosai között pedig átverős hirdetéseket terjesztettek közbeékelődéses támadások révén. Ennek során a támadók két-két játékos közötti kommunikációs csatornán hallgatóztak, vagy eltérítették az adatforgalmat. Emellett olyan eset is előfordult, hogy a bűnözők zsarolóvírust tartalmazó linkeket helyeztek el online gamer fórumokban. 

A támadások egy másik típusa kriptovaluta bányászathoz kötődik. Mivel a játékosok gyakran erős számítógépeket használnak, ezért kiváló célpontjai a nagy erőforrásokra utazó, illegális módszereket felvonultató kriptobányászoknak. 

Fontos szem előtt tartani, hogy a fentebb leírt esetek mellett más veszélyek is léteznek, amelyek fenyegetik a felhasználókat. Ilyen például az internetes zaklatás vagy a kiskorúak bizalmába történő férkőzés. Egyebek mellett a Fortnite kapcsán is voltak olyan esetek, amik során zaklatók léptek kapcsolatba az online játszó gyermekekkel, hogy intim fényképeket kérjenek. Olykor mindez már-már zsarolásba is átcsapott.

Tippek a biztonságos online játékhoz
 • Mindig a hivatalos forrásokat részesítsük előnyben! 
 • Frissítsük a játékainkat! 
 • Használjunk megbízható vírusirtót, és tartsuk azt bekapcsolva játék közben is!
 • Figyeljünk arra, hogy mit osztunk meg magunkról! 
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség