Ragaszkodik a hagyományokhoz a Maze zsarolóvírus

​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.
 

A Maze zsaroló program követi az elődjei által kitaposott utat. A számítógépek megfertőzését követően elkezdi titkosítani a fájlokat, majd megzsarolja a felhasználót. Mindezt az Asztal háttérképének megváltoztatásával, és szöveges fájlok elhelyezésével adja tudtára az áldozatának.
 
A zsaroló program RSA-alapú titkosítást használt, és a kompromittált fájlok nevét különféle kiterjesztésekkel egészíti ki. A károkozása közben törli az árnyékmásolatokat, hogy ezzel is megnehezítse a helyreállítást.
 
A kártékony program az esetek egy jelentős részében szoftveres sérülékenységek kihasználásával fertőzi meg a számítógépeket, és elektronikus levelek révén terjed.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Visual Studio kritikus fontosságú hibajavításokhoz jutott hozzá.

  2. 4

    Az Adobe 21 biztonsági rést foltozott be a PDF-kezelő alkalmazásain.

  3. 2

    ​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.

 
Partnerhírek
Árnyék informatika: így törték fel a NASA laboratóriumát

Hihetetlen, de igaz – az amerikai űrügynökség laboratóriumánál közel egy évig nem vették észre, hogy valaki behatolt a belső hálózatba. A történetben fontos szerepet játszik az úgynevezett árnyék informatika is: a betörők egy olyan miniszámítógépen keresztül jutottak be a hálózatba, melynek létezéséről az IT osztály nem is tudott.

Akár 1,5 millió dollárt fizet a Google egy biztonsági hibáért

Az Apple után a Google is komolyra emelte a tétet a hibavadász programjában, ahol akár 1,5 millió dolláros jutalom ütheti a markát annak, aki a biztonsági hibát fedez fel a Titan M chipben. Persze ehhez kell némi (nagyon sok) szaktudás.

hirdetés
Közösség
1