G Data

Telefonszám: +36-1-7824246
E-mail: info@v-detect.hu
Web: virusirto.hu

Frissíteni kell a WhatsApp üzenetküldőt!

Egy szingapúri IT-biztonsági szakember felfedezte, hogy a népszerű üzenetküldő alkalmazást egy fertőzött GIF segítségével térdre lehet kényszeríteni.

Awakened szerint a WhatsApp alkalmazást igen egyszerűen, egy fertőzött GIF képpel lehet meghackelni. Ha a felhasználók megnyitották a nekik küldött fertőzött GIF fájlt az üzenetküldő segítségével, akkor a hackerek hozzájutottak az összes üzenethez. A hiba az Android 8.1 és 9.0-ás operációs rendszeren jelentkezik, a korábbi verziójú operációs rendszerekben a teljes program elszáll a hiba kihasználásakor.

A 2.19.244-es verziójú WhatsApp-ban javították a hibát, így mindenki sürgősen frissítse az alkalmazást.

A WhatsApp képviselőinek nincs tudomásuk arról, hogy a hibát valaki kihasználta volna az üzenetek elolvasásához. A sérülékenység egy nyílt forráskódú programrészletben, az andriod-gif-drawable-ban jelentkezett, ezt a függvényt a WhatsApp a GIF képek előnézetének generálásához használja.

A WhatsApp üzenetküldőnek több mint 1,5 milliárd felhasználója van 180 országban. Magyarországon a 4. legnépszerűbb kommunikációs alkalmazás. A népszerűségnek azonban ára van, a G DATA blogján többször is írtunk már a jelenleg Facebook tulajdonában lévő üzenetküldő problémáiról: 2017 elején egy sérülékenység miatt a titkos üzeneteket is elolvashatta bárki. Majd 2017 vége felé a Google-nak csak azután sikerült eltávolítani a Play Áruházból a hamis WhatsApp alkalmazást, miután több millióan letöltötték már. Majd 2018 végén egy rosszul formázott videóhívással elérhette egy rosszindulatú támadó, hogy az alkalmazás teljesen elszálljon.
Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!