G Data

Telefonszám: +36-1-7824246
E-mail: info@v-detect.hu
Web: virusirto.hu

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Az első zsarolóvírusról a G DATA weboldalán is írtunk, hiszen a vállalat szakértője, Eddy Willems első kézből ismerhette azt meg, amikor még egy belga biztosító társaságnál dolgozott. Az AIDS-nek becézett első zsarolóvírus még postán, floppy lemezen érkezett. Ez a vírus is szerepel a rotterdami Het Nieuwe Instituut-ban megtekinthető kiállításon, ahol a kártevőkre és a mögöttes geopolitikai okokra is reflektálnak a művészek.[aids]Az első zsarolóvírus.

A kiállítás maga a leghíresebb számítógépes vírusokra összpontosít – a listát lásd cikkünk végén. Ezek csupán kiindulási pontjai a biztonsági kérdések boncolgatásának a gyorsan változó technológiák idején, amikor geopolitikai játszmákat dönt el egy-egy számítógépes támadás.

Viccként indult, fegyver lett belőle

A számítógépes vírus viccként indult, de digitális fegyverré nőtte ki magát. A kártevők alkotói nagyon kevés alkalommal figyeltek a mögöttes design-ra, ezek többnyire rejtve maradtak, a kiállítás megálmodói viszont a grafikai folyamatokra összpontosítottak. A vírus és a mögöttes technológia érdekes párhuzama, hogy minél fejlettebb egy-egy kártevő megjelenése, design-ja, annál pusztítóbbak a lehetséges következményei – vélik a kiállítás kurátorai.

A kiállítás például emléket állít a már említett AIDS vírusnak, de a 2001-ben iszonyú sebességgel terjedő Anna Kournikova is ihletett egy művészi alkotást. Azt a kártevőt egy holland huszonéves srác készítette, a teniszezőnő fotóit ígérte annak, aki az adott email kinyitotta. Ha ez megtörtént, akkor egy Visual Basic Scriptnek köszönhetően a megfertőzött felhasználói fiók címlistájában mindenkinek továbbította magát. Ezzel komoly fennakadást okozott a világszintű e-mailforgalomban. Az 1999-ben terjedő Melissa vírus is hasonló módon komoly zavart okozott a globális e-mailforgalomban, így nem meglepő módon alkotóját 10 év börtönre ítélték – ebből 20 hónapot töltött le.[brain]Az első számítógépes kártevő, a Brain kódja a készítőinek címét is tartalmazta.

Magyarországon is puszítottak

A CryptoLocker zarolóvírus Magyarországon is komolyan terjedt, százezer forintnyi váltságdíjat követelve a titkosított adatokért. Aki sírni szeretne, az a iszonyú gyorsasággal terjedő Wanna Cry zsarolóvírust vegye elő: ez a kártevő arról vált híressé, hogy rendkívül gyorsan terjedt még 2017-ben, és az első három órában 11 ország számítógépeit tette használhatatlanná. A támadás sebessége és kegyetlensége sokakat meglepetésként ért. A legjobban érintett Spanyolország, Oroszország és Nagy-Britannia volt, de a zsarolóvírus már magyar cégek hálózatát is elérte. A nyomozások Észak-Koreát vélték felfedezni a támadás hátterében.

Aki mostanában nem utazik Hollandiába, az vessen egy pillantást a kiállítás weboldalára, mely önmagában szemet gyönyörködtető grafikával hívja fel a figyelmet a számítógépes vírusokra. Nem megijedni, ez csak grafika, nincs a számítógépünkön vírus![coffeeshop]A DOS-os Coffeshop kártevő.

A kiállításon szereplő kártevők listája:

Brain, 1986
AIDS, 1990
CRASH, 1990
Coffeeshop, 1992
HHnHH, 1992
Skynet, 1994
LSD, 1994
Mars Land, 1997
Happy99, 1999
Melissa, 1999
ILOVEYOU, 2000
Anna Kournikova, 2001
CodeRed, 2001
Stuxnet, 2009
Kenzero, 2010
Regin, 2011
Flame, 2012
Shamoon, 2012
CryptoLocker, 2013
PolloCrypt, 2015
WannaCry, 2017
NotPetya, 2017
Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!