G Data

Telefonszám: +36-1-7824246
E-mail: info@v-detect.hu
Web: virusirto.hu

Milliók töltötték le a hamis WhatsApp alkalmazást

Mielőtt a Google eltávolította volna Play áruházából, több mint egymillióan töltötték le és telepítették az eredetihez igencsak hasonlító, hamis WhatsApp csevegőalkalmazást.

Az eredetihez nagyon hasonlító, hamis WhatsApp alkalmazást távolított el a Google a Play áruházából, miután a felhasználók kiszúrták az appot, majd felhívták rá a keresőóriás figyelmét. Az alkalmazást 1-5 millió felhasználó töltötte le és telepítette mobiljára. Az app neve Update WhatsApp Messenger. A fejlesztő cég nevénél is a WhatsApp Inc. olvasható – a név után egy üres hely is szerepel, amit csak a fejlesztő weboldalának meglátogatásakor derül ki.

Ártalmatlan hirdető?

A felhasználók leírása szerint az alkalmazás eléggé ártalmatlan, ahhoz képest, hogy mi mindenre lehetne használni. Csupán az internethez kért csatlakozást telepítésekor, majd hirdetések beszúrásával keresett pénzt, mellesleg lassítva a telefont. Az alkalmazás ikonja üres volt, így a felhasználóknak nem tűnt fel, hogy esetleg az igazi WhatsApp mellett egy másik is ott csücsül a mobilon. Az is megtéveszthette a jóhiszemű letöltőket, hogy a Play Store-ban 4 csillagos minősítése volt az alkalmazásnak, közel 6000-en írtak visszajelzést róla.

A Google sok energiát és pénzt fordít arra, hogy szűrje az áruházba bekerülő alkalmazásokat, de ahogy az a G DATA blogján is olvasható volt, ez nem mindig sikerül, prémium SMS-eket küldő alkalmazások is felkerültek a hivatalos boltba. A G Data szakértői azt javasolják, használjunk biztonsági megoldást mobiltelefonunkon is.
Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!