Sicontact Kft.

Telefonszám: +36 (1) 346 7052
E-mail: info@sicontact.hu
Web: www.eset.hu

Trójai dominancia a vírusok toplistáján

A számítógépes kártékony program közül továbbra is a Danger.ScriptAttachment trójai okozza a legtöbb fertőzést.

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2016. novemberében a trójai programok mellett csupán egyetlen számítógépes féreg található a tízes listán.
 
A mezőnyt továbbra is a JS/Danger.ScriptAttachment vezeti. Ez egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed. Futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.
 
Második helyen szerepel a Win32/TrojanDownloader.Wauchos, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad. Negyedik lett a Win32/Bundpil féreg, amely külső adathordozókon terjed, és komoly károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a biztonsági mentéseket tartalmazó állományokat törölheti. Ezzel pedig a zsaroló programok kezére játszik, hiszen mentések hiányában egy fertőzés utáni helyreállítás akár megoldhatatlan feladatnak is bizonyulhat.
 
Egy régi-új visszatérőt is találunk a mezőnyben, ez pedig a hetedik helyen található JS/TrojanDownloader.FakejQuery. Ez a trójai többnyire legitim weboldalak kódjába férkőzik be, és fő célja a látogatók webböngészőjének eltérítése, majd ártalmas kódok letöltése az áldozatul eső rendszerre. A tizedik pozícióban egy újoncot avathatunk: a Win32/Adware.ELEX trójai egy olyan alkalmazás, amelynek célja további kártékony állományok letöltése és kéretlen reklámok megjelenítése a fertőzött számítógépen.
 
Az ESET Radar Report e havi kiadása ezúttal arról ír, hogy mennyire fontos napjainkban az IT-biztonsági munka, a kibervédelem. Ez a terület folyamatosan növekszik, és egyre több munkalehetőséget kínál azok számára, akik eredményes kiberbiztonsági szakemberekké akarnak válni. A rengeteg tanulás mellett ehhez a munkakörhöz elengedhetetlen egy bizonyos mértékű gyanakvás, pesszimizmus, és az a képesség, hogy a gyenge pontok felderítésében jártasak legyünk. A jövő ezen a területen is megköveteli a profi hozzáállást, az élethosszig tartó folyamatos képzést, és az etikus magatartást, cserébe pedig egy olyan sikeres, kihívásokkal teli és érdekes karrierlehetőséget kínál, amelyre világszerte egyre nagyobb mértékben lesz szüksége a vállalatoknak és intézményeknek.
 
Blogmustra

Az antivírus blog novemberi fontosabb blogposztjai között először arról írtunk, hogy milyen meglepő volt 2004-ben a Cabir mobilkártevő felbukkanása. A Bluetooth kapcsolaton keresztül terjedő vírus kapcsán felelevenítettünk pár további, korai mobil kártevős emléket.
 
Beszámoltunk arról is, hogy a Tesco Bank több ezer ügyfele esett a kiberbűnözők áldozatául az Egyesült Királyságban. A támadást a Retefe kártevő használatával hajtották végre. Az ESET létrehozott egy diagnosztikai eszközt, ami a felhasználók számítógépének átvizsgálásával segít védekezni a vírus ellen.
 
Szó volt arról is, hogy már néhány éve is mennyire megdöbbentően sok esemény történt az interneten mindössze 60 másodperc alatt. Átnéztük a legfrissebb számokat, hogy vajon mi zajlik a neten 2016-ban. Egy perc alatt 2.4 millió lájk keletkezik az Instagramon, míg a Facebookon 216 ezer képet osztanak meg a Messenger üzenetküldő segítségével. A Tinder sem pihen, itt percenként 972 ezer elhúzás történik bal vagy jobb irányba.
 
Végül pedig az online vásárlás nagy napja, a Black Friday alkalmából szedtünk össze 5 olyan hasznos tippet, amelyek segítségével gondtalanabbul vásárolhattunk, és jó eséllyel elkerülhettük az online átveréseket.
 
  1. 4

    A Ghostscript egy veszélyes sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    A 7-Zip szoftver egy olyan hibát tartalmaz, amely biztonsági megkötések megkerülésére adhat lehetőséget.

  3. 3

    A VMware Horizon DaaS egy olyan sebezhetőséget tartalmaz, amely egy védelmi mechanizmus megkerülését segítheti elő.

Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!