Owowa: az újabb Exchange rém

​Az Owowa nevű szoftvermodul révén az Exchange kiszolgálókon használt hozzáférési adatok válhatnak kiszolgáltatottá.
 

2021-ben a Microsoft Exchange Server alapú kiszolgálók kiemelt célpontjai voltak a kiberbűnözőknek. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy az alkalmazásban számos, kritikus veszélyességű sebezhetőségre is fény derült, amelyeket széles körben kezdtek kihasználni a támadók. A napvilágra került sérülékenységek kapcsán kifejlesztett ártalmas kódoknak, programoknak azonban nem mindegyike akadt fent a biztonsági cégek hálóin, hiszen még az elmúlt napokban is sikerült kimutatni ilyen szerzeményeket.
 
A Kaspersky szakértői fedeztek fel egy kártékony modult, amely lehetővé teszi, hogy a támadók ellopják az OWA felületen megadott hitelesítő adatokat. Az Owowa névre keresztelt modul 2020 vége és 2021 áprilisa között készülhetett. Először Malajziában, Mongóliában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken okozott károkat többnyire kormányzati szerveknél és állami tulajdonú vállalatoknál. Ugyanakkor a Kaspersky szakértői azt valószínűsítik, hogy Európában is lehetnek áldozatok.
 

"Bár az IIS konfigurációs eszközök használhatók az ilyen fenyegetések észlelésére, nem képezik a szokásos fájl- és hálózatmegfigyelési tevékenységek részét, ezért a biztonsági eszközök könnyen figyelmen kívül hagyják az Owowát. Mivel az Owowa egy IIS modul, ez azt is jelenti, hogy a Microsoft Exchange frissítését követően is életképes marad"

- mondta Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség