Ötmillió weboldal van veszélyben egy biztonsági hiba miatt

​A WordPress egyik bővítményében egy súlyos sérülékenységre derült fény. Több mint ötmillió weboldal lehet veszélyben.
 

A WordPress továbbra is a gyakran támadott webes alkalmazások közé tartozik. Ugyanakkor nem kizárólag a WordPress, mint alaprendszer van a támadók célkeresztjében, hanem az ahhoz tartozó bővítmények is. Ezért ezek frissítésére is komoly figyelmet kell fordítani. Ezt támasztja alá a Contact Form 7 kiegészítő fejlesztőinek bejelentése is, miszerint a bővítményük egy súlyos sebezhetőség miatt szorul frissítésre.
 
A sérülékenységet Jinson Varghese Behanan, az Astra Security biztonsági elemzője fedezte fel, miközben egy auditot végzett az egyik ügyfelüknél. A biztonsági rést azonnal jelezte a fejlesztőknek, akik a hibajavítást példás gyorsasággal készítették el, így már orvosolható a kiegészítő sebezhetősége. 
 
A sérülékenység (CVE-2020-35489) a támadók számára lehetőséget adhat arra, hogy tetszőleges - akár kártékony kódokat tartalmazó - fájlokat töltsenek fel az érintett szerverekre, majd különböző visszaéléseket követhetnek el. A hibát az okozza, hogy a bővítmény fájlfeltöltésekért felelős egyik összetevője nem ellenőrzi kellő alapossággal a feltöltendő fájlok nevét, és nem szűri ki azokból a speciális karaktereket. Ezért dupla kiterjesztésű állományok esetén biztonsági kockázatok jelentkeznek. A biztonsági rést az includes/formatting.php forrásfájl tartalmazza.
 
A fejlesztők a bővítmény frissítésének mielőbbi telepítését javasolják.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség