Ön mit szólna, ha a partnere titokban megfigyelné?

​Az emberek 30 százaléka semmi kivetnivalót nem lát a partnere titokban történő megfigyelésében.
 

A Coalition Against Stalkerware elnevezésű kezdeményezés elindításának második évfordulója alkalmából a Kaspersky globális felmérést készíttetett, melynek során adatvédelemi kérdéseket boncolgatott, és kitért a netes zaklatás veszélyeire is.
 
A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 30 százaléka semmiféle különösebb kivetnivalót nem lát abban, hogy a partnerét annak belegyezése nélkül megfigyelje az online térben. Azok közül, akik úgy gondolják, hogy bizonyos esetekben indokolt lehet a titkos megfigyelés, csaknem kétharmaduk meg is tenné ezt, ha azt gyanítaná, hogy a partnere hűtlen hozzá, vagy ha a partnere biztonsága miatt aggódna. Ezt a fajta megfigyelést általában véve az ázsiai térségben tartják a legnagyobb arányban elfogadhatónak az emberek, míg Európában "csak" 10 százalék, Amerikában pedig 8 százalék az ezen nézetet vallók aránya.
 

"A bántalmazás, a féltékenység és a hűtlenség témájával foglalkozó megelőző kampányok értékes eszközt jelenthetnének az ilyen viselkedések elleni fellépésben"

- mondta Berta Vall Castelló, a WWP EN kutatási vezetője.
 
A megfigyelések leggyakoribb eszközének a stalkerware programok számítanak. Ezek olyan kereskedelmi forgalomban kapható szoftverek, amelyek észrevétlenül futnak az eszközökön, és számtalan személyes adathoz (pl. az eszköz helyzetéhez, a böngészési előzményekhez, az SMS-ekhez vagy a közösségi médiás beszélgetésekhez) engednek hozzáférést.
 

"Arra biztatok mindenkit, aki - akár a való életben, akár stalkerware programon keresztül - zaklatást tapasztal, és úgy érzi, hogy nem lenne biztonságos, sőt, veszélyes lenne a zaklatójával szembeszállni, hogy kérjen tanácsot vagy támogatást egy családon belüli erőszak áldozatait támogató szervezettől"

- javasolta Karen Bentley, a családon belüli erőszak áldozatait segítő ausztrál nemzeti ernyőszervezet, a Wesnet vezérigazgatója.
 
A Kaspersky azt is vizsgálta, hogy hány felhasználót érintettek stalkerware programok idén. 2021. januárja és októbere között csaknem 28.000 mobileszköz esetében lehetett detektálni ilyen szoftvereket. Ebből az Európai Unióban több mint 3100 esetet észlelt a vállalat. Világviszonylatban továbbra is Oroszország, Brazília és az Amerikai Egyesült Államok áll a leginkább érintett országok listájának élén.
 
A szakemberek a következőket javasolják azoknak, akik azt gyanítják, hogy stalkerware programmal figyelik őket:
 • Ha stalkerware programot talált, ne siessen azt eltávolítani a készülékről, mert az elkövető észreveheti. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a program telepítője potenciális biztonsági kockázatot jelenthet. Bizonyos esetekben az illető fokozhatja a zaklató magatartást a program eltávolítására válaszul.
 • Lépjen kapcsolatba a helyi hatóságokkal és/vagy családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezetekkel.
 • Használjon korszerű, már bizonyított kiberbiztonsági szoftvereket.
Vélemények
 
 1. 4

  A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

 2. 4

  A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség