Ön beszélget a gyermekével a kiberbiztonságról?

A szülők a gyermekük egész gyermekkora alatt átlagosan 46 percet fordítanak arra, hogy az online biztonságról beszélgessenek.
 

Manapság a gyermekek online térben való védelme a szülők egyik legfontosabb feladata (lenne). Már csak azért is, mert a Kaspersky biztonsági cég felmérése szerint ma már - globális szinten - a 7-12 éves gyerekek közül 10-ből 9 hozzáfér internethez csatlakoztatható készülékekhez, okostelefonhoz vagy tablethez.
 
A szülők 64 százaléka úgy gondolja, hogy a gyermeke túl sok időt tölt netezéssel. A felmérés szerint a szülők az esetek többségében tisztában vannak a kicsiket érő potenciális veszélyforrásokkal. A legtöbbjük az alábbi fenyegetettségeket nevezte a legproblémásabbaknak:
 
 • káros, például szexuális vagy erőszakos tartalmak (27%)
 • internetfüggőség kialakulása (26%)
 • névtelen, hamis üzenetek, amelyek erőszakos vagy helytelen cselekedetek végzésére ösztönöznek (14%)
 
Az irány jó, de még sok a teendő
 
A szülők 81 százaléka gondolja úgy, hogy a potenciális kockázatok csökkentése és az interneten való szörfözés veszélyeinek megismertetése a gyerekekkel a szülők és az iskola közös felelőssége. A szülők ugyan elismerik, hogy leginkább az ő felelősségük, hogy a gyermeküket megfelelő információval ellássák, ugyanakkor nagyon kevés időt fordítanak erre.
 
A felmérésből az látszik, hogy sok anyuka és apuka számára nehézséget jelentenek az ilyen jellegű beszélgetések. Nem mindig tudják úgy elmagyarázni a fenyegetéseket, hogy a gyerekek megértsék azokat, és átérezzék a kockázatokat. Vagyis nehezen tudják rávenni a gyerekeket arra, hogy komolyan vegyék a fenyegetéseket.
 
"Miközben teljességgel érhető, hogy a szülők nem szeretnék, ha gyermekük félelmet érezne az online térrel kapcsolatban, rendkívül fontos, hogy ez ne jelentse azt, hogy lazán kezelik az online biztonság kérdését. A kulcsszó az egyensúly" - nyilatkozta Emma Kenny, a neves pszichológus.
 
"Az online biztonsággal és etikettel kapcsolatos kommunikációs akadályok lebontásával a szülők biztosítani tudják, hogy gyermekük a legtöbbet hozhassa ki a kibertérből, ugyanakkor nyugodtak lehetnek a kicsik online magatartását illetően. A gyermekeket meg kell védeni, és a szülők ezt úgy biztosíthatják, hogy először megismerik a gyermekük által látogatott webhelyeket. Mindezt úgy, hogy időt töltenek a gyermekkel, amíg az szörfözik a weben. Másodszor pedig gondoskodniuk kell egy megbízható megoldásról, amely megvédi a gyerekeket attól, hogy nem megfelelő vagy megbotránkoztató tartalmakba botoljanak" - tette hozzá Kenny.

Néhány jó tanács a szülőknek:
 
 • Ha tudja, hogy mit keres a gyermeke az online térben, felajánlhatja neki a segítségét és a támogatását.
 • Beszélje meg a gyermekével, hogy mennyi időt tölthet a közösségi oldalakon. Próbálja meg rávenni, hogy a tanórákon vagy éjszaka ne lógjon a neten.
 • Próbálja meg nem korlátozni a gyermek szociális kapcsolatait, de mondja meg neki, hogy körültekintően válassza meg a barátait és az ismerőseit.
 • Használjon szülői felügyeleti megoldásokat, és ezek működéséről tájékoztassa a gyerekeit.
Vélemények
 
 1. 3

  A FortiOS kapcsán egy biztonsági résre derült fény.

 2. 3

  A Drupalhoz tartozó egyik modul egy biztonsági frissítést kapott.

 3. 1

  Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1