NIS 2: korszerűsödik az EU-s kiberbiztonság szabályozása

​Az Európai Parlament és az uniós tagállamok között létrejött a politikai megállapodás a kiberbiztonsági intézkedésekről szóló irányelvvel kapcsolatban.
 

A hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó jelenlegi szabályok (a 2016-ban hatályba lépett NIS-irányelvek) alkották az Unió egészére kiterjedő kiberbiztonsági jogi szabályozás első elemét, amely számos tagállamban hozzájárult a kiberbiztonsággal kapcsolatos szemlélet, valamint az intézményi és szabályozási megközelítés alapvető megváltoztatásához. Azonban e szabályokat naprakésszé kellett tenni a növekvő mértékű digitalizáció, valamint a világszerte fokozódó rosszindulatú kibertevékenységek miatt.
 
Annak érdekében, hogy reagálni lehessen az egyre sűrűbb kiberfenyegetéseknek való európai kitettségre, a NIS 2 irányelv alkalmazási körébe immár beletartoznak a gazdaság és a társadalom számára kritikus fontosságú ágazatok közepes és nagy szervezetei, ideértve a nyilvánosan elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, a digitális szolgáltatásokat, a szennyvíz- és hulladékgazdálkodást, a kritikus termékek gyártását, a postai és futárszolgáltatásokat, valamint a közigazgatást mind központi, mind pedig regionális szinten. Tágabb értelemben az irányelv alkalmazási köre az egészségügyi ágazatra is kiterjed, például az orvostechnikai eszközök gyártóira, tekintettel a Covid19-világjárvány során megnövekedett biztonsági fenyegetésekre. Az új szabályok kiterjesztik a meglévő szabályok hatályát azáltal, hogy ténylegesen több szervezetet és ágazatot köteleznek kiberbiztonsági kockázatkezelési intézkedések meghozatalára.
 
A NIS 2 irányelv emellett szigorítja a vállalatokra vonatkozó biztonsági követelményeket, foglalkozik az ellátási láncok és a beszállítói kapcsolatok biztonságával, valamint bevezeti a felső vezetés elszámoltathatóságát a kiberbiztonsági kötelezettségek be nem tartása esetén. Egyszerűsíti a jelentéstételi kötelezettségeket, szigorúbb felügyeleti intézkedéseket és végrehajtási követelményeket vezet be a nemzeti hatóságok számára, valamint célja a szankciórendszerek harmonizálása a tagállamokban.
 

"A kiberfenyegetések merészebbé és összetettebbé váltak. Halaszthatatlan volt, hogy biztonsági keretünket hozzáigazítsuk az új realitásokhoz, és biztosítsuk polgáraink és infrastruktúráink védelmét. Napjaink kiberbiztonsági környezetében rendkívül fontos az együttműködés és a gyors információmegosztás. A NIS 2 irányelvről történő megállapodással korszerűsítjük a szabályokat annak érdekében, hogy a társadalom és a gazdaság számára több kritikus szolgáltatást biztosítsunk. Ez tehát jelentős előrelépés. Ezt a megközelítést a kibertámadásokkal szembeni ellenálló képességről szóló, küszöbön álló jogszabály fogja kiegészíteni, amely biztosítani fogja a digitális termékek biztonságosabb használatát"

- nyilatkozta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.
 
Az Európai Parlament és a Tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak hivatalosan is jóvá kell hagynia. Az irányelv a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és a tagállamoknak ez után kell átültetniük az irányelv új elemeit nemzeti jogrendszerükbe, amelyre a tagállamoknak 21 hónap áll majd rendelkezésükre.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség