Nem tűntek el a koronavírusos csalások

​A kiberbűnözők továbbra is igyekeznek hasznot húzni a világjárványból.
 

A G DATA legutóbbi elemzése szerint az év második felében a megelőzött támadások száma több mint 100 százalékkal nőtt az első félévhez képest. Ez azt is jelenti, hogy a számítógépeket egyre gyakrabban veszélyeztetik vírusok és adathalász kísérletek.
 
A vírusvédelmi cég ennek kapcsán arra figyelmeztet, hogy az otthoni munkavégzés az adatbiztonság szempontjából azzal járhat, hogy több vállalati adat kerül át a munkavállalók magántulajdonban lévő és kevésbé védett számítógépekre. Ezért a home office bevezetése mellett döntő munkáltatóknak érdemes biztosítaniuk az otthoni számítógépek biztonságos használatát lehetővé tevő szoftvereket is, például vírusirtót, VPN-t, adattörlési megoldást stb.
 
Új trükkök a tárházban
 
A legelterjedtebb kártevők ma a távoli elérést biztosító trójaiak (Remote Access Trojan - RAT). Ezek segítségével a bűnözők a felhasználók tudta nélkül átveszik a számítógépek irányítását. A lehetőségeik ezután a jelszavak kiszivárogtatásától egészen a gépek titkosításáig terjednek.
 
A számos fertőzésért felelős QBot kártevő módszere, hogy egy új sort ad hozzá korábbi e-mailes üzenetváltásokhoz, így a levél eredetiségében megbízó címzettek gyanútlanul rákattintanak a beágyazott linkekre. A hivatkozás általában egy fertőzött weboldalra mutat, ahonnan aztán egy további kártevő - például zsarolóvírus - töltődik le a számítógépre.
 
Emellett a kiberbűnözők előszeretettel használják a megfertőzött számítógépek kapacitását kriptovaluták bányászatára is, ami a számítógépek teljesítményét nagymértékben rontja. A G DATA az elmúlt félévben több mint 107 ezer - kriptobányászatra alkalmas - Coinminer variánst leplezett le.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jupyter Notebook egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

  2. 4

    A Drupal két veszélyes sebezhetőségtől vált meg.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség