Nem szállnak le a Pfizerről a csalók

​Az adathalászok továbbra is kihasználják a Pfizer ismertségét, és a cég nevének emlegetésével próbálnak visszaéléseket elkövetni igencsak megtévesztő módokon.
 

A koronavírus okozta világjárvány kitörése óta az internetes csalók jelentős erőforrásokat áldoztak arra, hogy a járványból hasznot húzzanak. Sajnos e szokásukról azóta sem tettek le, és mind a tömeges, mind a célzott támadásaik során gyakorta COVID-os trükkökkel igyekeznek megtéveszteni a potenciális áldozataikat.
 
Az INKY biztonsági kutatói az elmúlt hónapokban olyan támadásokat elemeztek, amelyek a Pfizer nevével történő visszaélésekre épültek. A szóban forgó támadássorozat legalább augusztus óta zajlik, de nem tömeges károkozásokról van szó. Az elkövetők ugyanis célzott adathalászattal próbálkoznak, azaz a kiszemelt áldozataikra szabják a támadásaikat. Mindez pedig - különösen a technológiai védelem oldalán - nehezen felismerhető és kivédhető incidensekhez vezet.
 
Sürgető levelek
 
Az INKY az elmúlt hónapokban legalább 400 különféle adathalász levelet észlelt, amelyek mindegyike a Pfizer nevét használta csalinak.
 
Az elkövetők először olyan megtévesztő domain neveket foglaltak le, mint például:
pfizer-nl[.]com
pfizer-bv[.]org
pfizerhtlinc[.]xyz
pfizertenders[.]xyz
 
Az adathalászathoz használt domain neveket az esetek többségében a Namecheapnél szerezték be, aminek leginkább az lehet az oka, hogy ez a szolgáltató kriptopénzt is elfogad, azaz a csalók ezen a ponton is meg tudták őrizni az anonimitásukat. Amikor rendelkezésükre álltak a pfizeres domainek, akkor azokhoz postafiókokat hoztak létre, amelyekből elkezdték küldözgetni a testreszabott leveleiket.
 
A csalók e-mailjei számos témát öleltek fel, de szinte mindig tartalmaztak sürgető megjegyzéseket. Gyakran például beszállítási lehetőségeket ajánlottak fel, és a koronavírus gyors terjedésére hivatkozva minél előbbi választ vártak az áldozatoktól. Az alábbiakban például egy hamis ajánlatkérő levél szerepel:
 
Forrás: INKY
 
A problémás küldeményekben általában egy dokumentum is helyet kapott. Ellentétben sok egyéb hasonló támadással, ez esetben e dokumentumok nem tartalmaztak kártékony kódot vagy ártalmas weboldalra mutató hivatkozást. Leginkább adatbekérő űrlapok voltak, amiken céges, valamint banki adatokat igyekeztek kipuhatolni az elkövetők, hogy aztán azokat a támadásaik következő szakaszaiban felhasználhassák. Több esetben a végső cél az volt, hogy BEC (Business Email Compromise) típusú károkozások révén pénzt szerezzenek.
 
A biztonsági szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy ezek a támadások technológiai eszközökkel nehezen kivédhetők, ezért a felhasználók biztonságtudatosságának kulcsszerepe van a károk megelőzésében. Ilyen jellegű küldemények esetén célszerű felkeresni a levelet küldő vállalatot, szervezetet, de nem a levelekben megadott elérhetőségek használatával, hanem az adott vállalat hivatalos csatornáin keresztül.
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség