Nem sikerül megzabolázni az Anatsa vírust

​A banki adatokat lopkodó Anatsa trójai program eddig minden védelmi intézkedést kijátszott, ezért egyelőre nem sikerül gátat szabni a terjedésének.
 

Az Anatsa trójai korántsem ismeretlen a biztonsági cégek előtt, hiszen már 2021 óta fertőzi az androidos készülékeket. Noha 2021 után volt egy csendesebb időszaka, de idén ismét nagyon aktívvá vált. Jelenleg megközelítőleg 600 banki alkalmazás esetében tud kellemetlen meglepetéseket okozni. Főleg az amerikai, brit, német, svájci és osztrák banki ügyfelek adataira pályázik, de folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb célpontok a listájára.
 
A kártékony program elleni küzdelmet a ThreatFabric vezeti, amely a Google-lel együttműködve igyekszik megzabolázni a szerzeményt, amely újra és újra felbukkan a hivatalos Google Play áruházban. A károkozónak már az első változatai is irodai, illetve üzleti alkalmazások révén terjedtek, ami a legújabb variánsairól is elmondható. Így például előszeretettel rejtőzik mondvacsinált, PDF-olvasó appok mögé. Ezek kezdetben semmiféle ártalmas és gyanús műveletet nem hajtanak végre, elsősorban azért, hogy a Play biztonsági szűrőin ne akadjanak fent. Amikor azonban a felhasználó telepít egy ilyen fertőzött alkalmazást, akkor a készülékén némi késleltetéssel egy kódletöltésre kifejlesztett összetevő aktivizálódik, és a GitHubról beszerzi a károkozáshoz szükséges komponenseket.


Egy kártékony alkalmazás
Forrás: ThreatFabric 
 
Az Anatsa működési elve viszonylag egyszerű. Ha egy olyan banki alkalmazás indítását észleli, amely szerepel a célpontjainak listáján, akkor egy megtévesztő weboldalt jelenít meg a mobilon, ami az adott banki alkalmazáshoz tartozó pénzintézet bejelentkezési oldalára emlékeztet. Amennyiben a felhasználó az eredeti alkalmazás helyett ezen a hamis weblapon keresztül próbál bejelentkezni a banki fiókjába, akkor a megadott hitelesítő adatait a trójai lementi, illetve kiszivárogtatja az adattolvajok számára.
 
A Google jelezte, hogy a ThreatFabric kutatói által kiszűrt, kártékony appok mindegyikét eltávolította a Play áruházból. Ugyanakkor a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány nap alatt ezt a vírusírók lereagálják, és kezdődik minden elölről. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a Play áruházból is fokozott köröltekintéssel telepítsünk appokat. Célszerű ellenőrizni a fejlesztő nevét és átböngészni az appokhoz tartozó hozzászólásokat is.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség