Nem nyugszik a hírhedt kiberbanda

Egy rövidebb szünet után ismét színre lépett az egyik legtöbb kárt okozó kiberbanda. Ezúttal is adathalászattal és fertőzött Excel fájlokkal próbálja elérni a célját.
 

Az Evil Corp nevű kibercsoport 2014 óta ismert a biztonsági szakemberek, illetve a hatóságok előtt. Mindeddig azonban nem igazán sikerült hatékonyan fellépni a csoport ellen. Legutóbb tavaly decemberben lehetett hallani az Evil Corpról, amikor az amerikai hatóságok két tagját (köztük feltételezetten az egyik vezetőt) megnevezték, és közölték, hogy a különféle bűncselekményekkel gyanúsított személyek valószínűleg Oroszországban tartózkodnak. A nyomozás eddigi állása szerint az Evil Corp több mint 100 millió dollárt lopott össze az évek során, amihez egyebek mellett a hírhedt Dridex trójai programot is bevetette a milliónyi spamet küldözgető Necurs botnettel egyetemben.
 
A kibercsoport mindig is előszeretettel alkalmazott különböző adathalász trükköket annak érdekében, hogy a célkeresztbe állított felhasználót sikerüljön megtéveszteni, és rábírni fájlok megnyitására vagy linkekre való kattintásra. Úgy tűnik, hogy a decemberi hírek sem szegték kedvüket a csalóknak, és néhány hetes szünet után ismét támadásba lendültek. A Microsoft biztonsági kutatói szerint az adathalászat most sem marad el.
 
A legújabb támadási séma
 
A Microsoft kifejtette, hogy az Evil Corp a legutóbbi akciója során is elektronikus levelekkel kezdi a támadásait. Ezekben azonban most nem kártékony Word vagy Excel csatolmányok találhatók, hanem egy mellékelt, HTML-formátumú állomány. Amikor a felhasználó ezt megnyitja, akkor egy átirányítást követően az alapértelmezett webböngészőben egy Excel-fájl töltődik le a számítógépre. Ennek megnyitását követően pedig az alábbi kép tárul fel:
 
 
Forrás: Microsoft
 
Látható, hogy a csalók egy kisebb leírást is készítettek annak érdekében, hogy a felhasználónak iránymutatást adjanak az Excel által megjelenített biztonsági figyelmeztetések eltüntetéséhez. Amennyiben a levél címzettje - például kíváncsiságtól vezérelve - végrehajtja a támadók utasításait, akkor azzal hatástalanítja az Excel védelmi vonalait, és szabad utat biztosít az állományban lévő makró számára.
 
A makró célja, hogy további kártékony fájlokat juttasson fel a számítógépre. Ha ez megtörténik, akkor egy adatlopásra, kémkedésre alkalmas károkozóval fertőződik meg a számítógép. Az a kártevő pedig rögtön nekilát bizalmas adatok összegyűjtéséhez, amiket aztán fel is tölt egy vezérlőszerverre. A Microsoft jelentése szerint a szerzemény alkalmas jogosultsági szint emelésre is.
 
Az Evil Corp az adathalász tevékenységét képes lokalizált módon elvégezni, azaz a célpontok nyelve szerint tud üzeneteket vagy fájlokat küldeni, így korántsem biztos, hogy a kártékony levél mindig angol nyelven kerül be a postafiókokba.
 
Az Evil Corp támadásai elleni védekezés során különösen nagy szerephez jut a biztonságtudatosság. Nyilván a naprakész vírusvédelemnek és tartalomszűrésnek is jelentős kockázatcsökkentő hatása van, de mindennél fontosabb, hogy a felhasználók időben felismerjék a kártékony küldeményeket.
Vélemények
 
  1. 4

    A WordPress kompatibilis ThemeREX bővítmények kapcsán egy súlyos sebezhetőségre derült fény.

  2. 3

    Az IBM újabb hibajavításokat tett elérhetővé a WebSphere Application Serverhez.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

​A koronavírussal kapcsolatos félelmeket használják számítógépes kártevők terjesztésére

A G DATA arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult helyzetet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket.

hirdetés
Közösség
1