Nem lehet leszorítani a trónról az Emotet trójait

A Check Point Research kiadta az augusztusra vonatkozó biztonsági jelentését, amelyből kiderül, hogy mely vírusok voltak a legaktívabbak az elmúlt hónapban.
 

A kutatók a felmérésük kapcsán első körben azt emelték ki, hogy a Qbot, Qakbot vagy Pinkslipbot néven egyaránt ismert trójai program első alkalommal került fel a legfertőzőbb számítógépes károkozók toplistájára. A 2008-ban megjelent Qbot évről évre folyamatosan fejlődött. Elsősorban adatlopásra, valamint zsarolóprogramok terjesztésére alkalmas. Emellett van egy további veszélyes képessége is: egy speciális modul révén az áldozat Outlook klienséből ment ki teljes üzenetváltásokat és egy távoli, külső szerverre tölti fel azokat. Ezáltal célzott adathalász támadásokat segíthet elő.

Eközben az Emotet trójai már második hónapja tartja magát az első helyen. Ezt elsősorban azzal "érdemelte ki", hogy a Check Point védelmi megoldásait használó szervezetek 14 százalékánál próbálkozott fertőzéssel.

"A kiberbűnözők egyértelműen sokat invesztáltak a Qbot fejlesztésébe, hogy alkalmassá tegyék jelentős mértékű adatlopásra, legyen szó akár vállalatokról, akár magánemberekről. Találkoztunk olyan spam kampányokkal, melyek követlenül a Qbotot terjesztik. A vállalatoknak foglalkozniuk kell az antimalware megoldások alkalmazásának kérdéseivel, és figyelmeztetniük kell az alkalmazottjaikat, hogy legyenek óvatosak az e-mailek megnyitásakor, még akkor is, ha azok amúgy megbízható forrásból származnak"

- mondta Maya Horowith, a Check Point Threat Intelligence & Research igazgatója.

2020. augusztusának legfertőzőbb kártékony programcsaládjai:
1. Emotet 
2. Agent Tesla 
3. Formbook

2020. augusztusának legaktívabb mobilvírusai:
1. xHelper. 
2. Necro.
3. Hiddad.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség