Nem lehet leszorítani a trónról az Emotet trójait

A Check Point Research kiadta az augusztusra vonatkozó biztonsági jelentését, amelyből kiderül, hogy mely vírusok voltak a legaktívabbak az elmúlt hónapban.
 

A kutatók a felmérésük kapcsán első körben azt emelték ki, hogy a Qbot, Qakbot vagy Pinkslipbot néven egyaránt ismert trójai program első alkalommal került fel a legfertőzőbb számítógépes károkozók toplistájára. A 2008-ban megjelent Qbot évről évre folyamatosan fejlődött. Elsősorban adatlopásra, valamint zsarolóprogramok terjesztésére alkalmas. Emellett van egy további veszélyes képessége is: egy speciális modul révén az áldozat Outlook klienséből ment ki teljes üzenetváltásokat és egy távoli, külső szerverre tölti fel azokat. Ezáltal célzott adathalász támadásokat segíthet elő.

Eközben az Emotet trójai már második hónapja tartja magát az első helyen. Ezt elsősorban azzal "érdemelte ki", hogy a Check Point védelmi megoldásait használó szervezetek 14 százalékánál próbálkozott fertőzéssel.

"A kiberbűnözők egyértelműen sokat invesztáltak a Qbot fejlesztésébe, hogy alkalmassá tegyék jelentős mértékű adatlopásra, legyen szó akár vállalatokról, akár magánemberekről. Találkoztunk olyan spam kampányokkal, melyek követlenül a Qbotot terjesztik. A vállalatoknak foglalkozniuk kell az antimalware megoldások alkalmazásának kérdéseivel, és figyelmeztetniük kell az alkalmazottjaikat, hogy legyenek óvatosak az e-mailek megnyitásakor, még akkor is, ha azok amúgy megbízható forrásból származnak"

- mondta Maya Horowith, a Check Point Threat Intelligence & Research igazgatója.

2020. augusztusának legfertőzőbb kártékony programcsaládjai:
1. Emotet 
2. Agent Tesla 
3. Formbook

2020. augusztusának legaktívabb mobilvírusai:
1. xHelper. 
2. Necro.
3. Hiddad.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség