Nem kis falat a jelszómentesség

A jelszómentesség vállalati környezetekbe történő bevezetése sok kihívást fog tartogatni a jövőben.
 

A jelszavak nem csupán a vállalatok dolgát nehezítik meg, hanem a felhasználókét is, akik számos online fiókot használnak a munkájuk során és a magánéletükben egyaránt. Ezért sok esetben több helyen azonos jelszót adnak meg, amit igyekeznek a legegyszerűbben megjegyezhetőre választani.
 
Irány a jelszómentesség
 
Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a jelszómentes megoldások. Ezek esetében a mobiltelefon vagy egy fizikai biztonsági kulcs lehet a fő hitelesítési eszköz, amelyen a felhasználó az általa preferált azonosítási módszert alkalmazza, például egy PIN-kódot vagy ujjlenyomatot. Ennek megadása után léphet be az adott alkalmazásba vagy szolgáltatásba.
 
A fizikai biztonsági kulcs lehet egy egyszerű USB-s eszköz, amelynél a hitelesítés megerősítéséhez csak érintésre van szükség. Létezik azonban olyan is, amely beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik. Természetesen sokan kényelmesebbnek találják az okostelefon használatát, hiszen így nem kell további eszközzel bajlódni.
 
A nagyobb szolgáltatók már korábban is szorgalmazták ennek a módszernek a használatát. Az elképzelés gyakorlati terjedésének komoly lökést adott a legújabb FIDO szabvány, amelyet egyre szélesebb körben alkalmaznak. A Google, az Apple és a Microsoft hamarosan minden platformjára kiterjeszti a FIDO támogatását, legyen szó mobilról, számítógépről vagy böngészőkről.
 
A Micro Focus szerint azonban a vállalatok nem tudnak egyik pillanatról a másikra átállni az új módszerre. Sokaknak kihívást jelent az új megközelítés integrálása a saját, összetett infrastruktúráikba, és annak összehangolása a meglévő hitelesítési megoldásaikkal. Emellett a különféle hitelesítési technológiák együttes felügyelete is nehézséget okoz.
 
E téren nyújthatnak segítséget azok az azonosságkezelő rendszerek, amelyek már képesek megbirkózni a jelszómentes technológiákkal is. Ezek révén a szervezetek egységes szabályokat alkalmazhatnak minden azonosítási eljárásra, ami elősegíti a biztonság növelését és a megfelelőségi előírások betartását.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség