Nem fogják bírni szusszal az adatvédelmi technológiák

​A cégek több mint fele küzd azzal, hogy megfelelő adatvédelmi megoldásokat találjon a legújabb technológiákhoz. Eközben azonban a biztonsági incidensek minden korábbinál nagyobb veszteségeket okoznak.
 

A Dell által készített, Global Data Protection Index 2020 Snapshot című felmérés többek között azt a témát járja körül, hogy a fejlett technológiák milyen hatást gyakorolnak az adatvédelmi felkészültségre. A kétévente megjelenő globális adatvédelmi tanulmány 15 ország 1000 informatikai döntéshozójának válaszait dolgozza fel a 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató állami és magánkézben lévő szervezetek köréből.
 
A felmérés szerint a cégek átlagosan majdnem 40 százalékkal több adatot kezelnek, mint egy évvel ezelőtt. Egy ilyen mértékű adatnövekedés kihívásokkal jár: a válaszadók túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a jelenleg használt adatvédelmi megoldásaik a jövőben nem lesznek elég hatásosak a sikeres üzletmenethez.
 

"Az adat az üzleti élet éltető eleme és egy cég digitális átalakulásának a kulcsa. A rugalmas, megbízható és modern adatvédelmi stratégiák elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a vállalkozások okosabban és gyorsabban hozhassanak üzleti döntéseket"

- nyilatkozta Beth Phalen, a Dell Technologies adatvédelmi megoldásokért felelős elnöke.
 
Nő a költséges incidensek száma
 
A tanulmány szerint egy-egy szervezet (nagyvállalat) jelenleg 13,53 petabájt (PB) adatot kezel, ami közel 40 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest. Ezekre az adatokra a legnagyobb fenyegetést az olyan események jelentik, mint a kibertámadások, az adatvesztések és a rendelkezésre állás csorbulása. A szervezetek 82 százaléka legalább egy ilyen problémát (incidenst) tapasztalt az elmúlt egy év során. 68 százalékuk pedig tart attól, hogy a következő 12 hónapban kibertámadás fogja érni.
 
A biztonsági események elhárításának költségei is riasztó ütemben növekednek. A rendszerleállások átlagos költsége 2018-ról 2019-re 54 százalékkal ugrott meg, és 810 ezer dollárra nőtt. Az adatvesztések becsült költsége szintén emelkedett.
 
Feltörekvő technológiák
 
Ahogy a legújabb technológiák fejlődnek, és alakítják át a digitális kultúrát, a szervezetek megtanulják, hogyan érhetnek el segítségükkel még jobb üzleti eredményeket. A legnépszerűbb öt technológia a felhő alapú alkalmazások, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás, a szolgáltatásként kínált szoftveres (SaaS) alkalmazások, az 5G, valamint az IoT.
 
A válaszadók közel háromnegyede úgy gondolja, hogy ezek a technológiák nagyobb adatvédelmi komplexitást eredményeznek, míg 61 százalékuk szerint közvetlen veszélyt jelentenek az adatvédelemre.
 
Felhős gondok
 
A vállalatok különböző felhő alapú megközelítések kombinációját alkalmazzák. A cégek a nyilvános felhőt/SaaS-t (43%), a hibrid felhőt (42%) és a privát felhőt (39%) részesítik előnyben az újabb alkalmazások telepítési környezeteként. Sok válaszadó szerint a felhő alapú biztonsági mentéseket kell előtérbe helyezni, miközben 62 százalékuk a privát felhőt, 49 százalékuk pedig a nyilvános felhőt igyekszik igénybe venni az adatok kezelésére és védelmére.
 

"Az eredmények azt bizonyítják, hogy az adatvédelemnek központi szerepet kell játszania minden vállalat üzleti stratégiájában. Ahogy az adatkultúra egyre összetettebbé válik, a vállalatoknak gyorsabb és fenntarthatóbb adatvédelmi stratégiákra van szükségük, amelyek egy többplatformos világban is megállják a helyüket"

- mondta Beth Phalen.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

  2. 3

    A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség