Nem csúsztak el a banánhéjon a hackerek

​A gyümölcsök és zöldségek piacáról világszerte jól ismert Dole vállalat informatikai rendszerét kibertámadás érte.
 

Noha még csak az év elején járunk, az azért már körvonalazódik, hogy idén sem csillapodnak a nagyvállalatok elleni kibertámadások, amelyek során legtöbbször zsarolóvírusok is szerephez jutnak.
 
A kiberbűnözők legutóbbi áldozata a Dole lett, amely a világ egyik vezető gyümölcs- és zöldségtermelőtermelő, valamint elosztó és értékesítő vállalata. A több mint 38 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég oly annyira felkeltette a feketekalapos hackerek érdeklődését, hogy az végül egy üzletmenetfolytonosságot is jelentősen sújtó incidensbe torkollott.
 
Noha a vállalat azt közölte, hogy egy olyan támadásról van szó, amely csak limitáltan érintette az informatikai rendszerének működését, egyes beszámolók szerint azért ennél súlyosabb lehetett a helyzet. Az egyik észak-amerikai üzemet le kellett állítani, és a kiszállításokban is fennakadások voltak Észak-Amerikában.
 
A cég jelezte, hogy a támadás detektálását követően azonnal életbe léptette az ilyen esetekre kidolgozott intézkedéseket, és hatóságok, valamint külső szakértők bevonásával végzi az incidens kivizsgálását, valamint a károk helyreállítását.
 
A Dole egyelőre nem kívánta elárulni, hogy pontosan milyen módon következett be a támadás, de nagy valószínűséggel zsarolóvírus is közrejátszott a történtekben. Ha pedig ez így volt, akkor - a korábbi, hasonló támadások karakterisztikája alapján - nem kizárólag egyes rendszerek kompromittálásával kell szembe néznie a cégnek, hanem akár adatszivárgással is.
Vélemények
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség