Nem akar kikopni a Windows XP

A Windows XP részesedése folyamatosan csökken, de még mindig rengetegen használják a sokat látott operációs rendszert.
 

A Kaspersky Lab minden egyes országban felmérte, hogy a Windows-os termékeit használók körében mekkora a Windows XP-t futtatók részaránya. A felmérésben végül Vietnam került az élre, ahol a felhasználók 38,79 százaléka még mindig a Windows XP-t részesíti előnyben. Ez után következett Kína 27,35 százalékkal, India 26,88 százalékkal és Algéria 24,25 százalékkal. A Kaspersky Lab termékei által védett számítógépek megközelítőleg ötödén továbbra is a legendás operációs rendszer fut Olaszországban (20,31 százalék) és Spanyolországban (19,26 százalék). A felhasználók lényegesen kisebb hányada, csupán 4,52 százaléka használja a Windows XP-t az Egyesült Államokban. Ami pedig hazánkat illeti: a magyar felhasználók 15,7 százaléka használt Windows XP-t a vizsgált időszakban.

Habár a Windows XP technikai támogatása 2014 áprilisában véget ért, az operációs rendszer forgalmazását már 2010-ben leállították. Ez azonban nem volt nagy hatással a népszerűségére: a Kaspersky Lab adatai szerint 2011 júniusában – egy évvel az árusítás megszűnése után – a felhasználók 48,86 százaléka még mindig a Windows XP-re bízta a számítógépét. Egy évvel később ez az arány 35,64 százalékra csökkent, 2013 júniusára pedig 25,42 százalékra apadt. Vagyis az XP népszerűsége évente megközelítőleg 10-10 százalékkal csökkent.
A biztonsági cég megemlítette, hogy a legújabb Windows operációs rendszer, a 8.1-es verzió 7,22 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett 2014 júniusában. Ez az eredmény 1 százalékkal jobb, mint amit az előd Windows 8 elért pályafutásának ugyanebben a szakaszában.

"A Kaspersky Security Network statisztikája szerint az XP-korszak lassan véget ér. Azonban a felhasználóknak még mindig egy jelentős hányada használja a kiöregedett operációs rendszert. Ennek karbantartását befejezte a Microsoft, ami azt jelenti, hogy nem ad ki több biztonsági frissítést, vagyis nem javítja ki a rendszerben meglévő sérülékenységeket. Ha egy víruskészítő felfedez egy ilyen sérülékenységet, az XP-t használók komoly fenyegetéssel szembesülhetnek” - mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab sérülékenység-kutató csoportjának vezetője.

A sérülékenységeket kihasználó támadások kockázatának minimalizálása érdekében a biztonsági szakértők azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy rendszeresen frissítsék a szoftvereiket, és használjanak korszerű biztonsági megoldásokat, amelyeket a fejlesztők elláttak ilyen támadások elleni védelmi technológiákkal. 
 
 1. 3

  A GitLab újabb biztonsági hibákról számolt be.

 2. 4

  Jelentős biztonsági frissítés érkezett az Autodesk AutoCAD szoftverekhez.

 3. 4

  Az ASUS kritikus sebezhetőségeket szüntetett meg egyes routerei kapcsán.

 4. 4

  Jelentős biztonsági frissítést kapott az Edge webböngésző.

 5. 4

  A Mozilla Firefox legújabb kiadásának telepítésével 16 biztonsági hiba orvosolható.

 6. 4

  A Google több tucat hibajavítást adott ki a Pixel készülékekhez.

 7. 4

  A Fortinet fontos biztonsági frissítést adott ki a FortiOS-hez.

 8. 4

  A VLC Media Player egy veszélyes sebezhetőséget tartalmaz.

 9. 4

  Az Adobe Photoshop kapcsán egy súlyos sebezhetőség megszüntetésére nyílt lehetőség.

 10. 4

  Az Adobe az e-kereskedelmi alkalmazásaihoz biztonsági frissítéseket készített.

Partnerhírek
​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

hirdetés
Közösség