Nem akar kikopni a Windows XP

A Windows XP részesedése folyamatosan csökken, de még mindig rengetegen használják a sokat látott operációs rendszert.
 

A Kaspersky Lab minden egyes országban felmérte, hogy a Windows-os termékeit használók körében mekkora a Windows XP-t futtatók részaránya. A felmérésben végül Vietnam került az élre, ahol a felhasználók 38,79 százaléka még mindig a Windows XP-t részesíti előnyben. Ez után következett Kína 27,35 százalékkal, India 26,88 százalékkal és Algéria 24,25 százalékkal. A Kaspersky Lab termékei által védett számítógépek megközelítőleg ötödén továbbra is a legendás operációs rendszer fut Olaszországban (20,31 százalék) és Spanyolországban (19,26 százalék). A felhasználók lényegesen kisebb hányada, csupán 4,52 százaléka használja a Windows XP-t az Egyesült Államokban. Ami pedig hazánkat illeti: a magyar felhasználók 15,7 százaléka használt Windows XP-t a vizsgált időszakban.

Habár a Windows XP technikai támogatása 2014 áprilisában véget ért, az operációs rendszer forgalmazását már 2010-ben leállították. Ez azonban nem volt nagy hatással a népszerűségére: a Kaspersky Lab adatai szerint 2011 júniusában – egy évvel az árusítás megszűnése után – a felhasználók 48,86 százaléka még mindig a Windows XP-re bízta a számítógépét. Egy évvel később ez az arány 35,64 százalékra csökkent, 2013 júniusára pedig 25,42 százalékra apadt. Vagyis az XP népszerűsége évente megközelítőleg 10-10 százalékkal csökkent.
A biztonsági cég megemlítette, hogy a legújabb Windows operációs rendszer, a 8.1-es verzió 7,22 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett 2014 júniusában. Ez az eredmény 1 százalékkal jobb, mint amit az előd Windows 8 elért pályafutásának ugyanebben a szakaszában.

"A Kaspersky Security Network statisztikája szerint az XP-korszak lassan véget ér. Azonban a felhasználóknak még mindig egy jelentős hányada használja a kiöregedett operációs rendszert. Ennek karbantartását befejezte a Microsoft, ami azt jelenti, hogy nem ad ki több biztonsági frissítést, vagyis nem javítja ki a rendszerben meglévő sérülékenységeket. Ha egy víruskészítő felfedez egy ilyen sérülékenységet, az XP-t használók komoly fenyegetéssel szembesülhetnek” - mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab sérülékenység-kutató csoportjának vezetője.

A sérülékenységeket kihasználó támadások kockázatának minimalizálása érdekében a biztonsági szakértők azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy rendszeresen frissítsék a szoftvereiket, és használjanak korszerű biztonsági megoldásokat, amelyeket a fejlesztők elláttak ilyen támadások elleni védelmi technológiákkal. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség