Nem akar kikopni a Windows XP

A Windows XP részesedése folyamatosan csökken, de még mindig rengetegen használják a sokat látott operációs rendszert.
 

A Kaspersky Lab minden egyes országban felmérte, hogy a Windows-os termékeit használók körében mekkora a Windows XP-t futtatók részaránya. A felmérésben végül Vietnam került az élre, ahol a felhasználók 38,79 százaléka még mindig a Windows XP-t részesíti előnyben. Ez után következett Kína 27,35 százalékkal, India 26,88 százalékkal és Algéria 24,25 százalékkal. A Kaspersky Lab termékei által védett számítógépek megközelítőleg ötödén továbbra is a legendás operációs rendszer fut Olaszországban (20,31 százalék) és Spanyolországban (19,26 százalék). A felhasználók lényegesen kisebb hányada, csupán 4,52 százaléka használja a Windows XP-t az Egyesült Államokban. Ami pedig hazánkat illeti: a magyar felhasználók 15,7 százaléka használt Windows XP-t a vizsgált időszakban.

Habár a Windows XP technikai támogatása 2014 áprilisában véget ért, az operációs rendszer forgalmazását már 2010-ben leállították. Ez azonban nem volt nagy hatással a népszerűségére: a Kaspersky Lab adatai szerint 2011 júniusában – egy évvel az árusítás megszűnése után – a felhasználók 48,86 százaléka még mindig a Windows XP-re bízta a számítógépét. Egy évvel később ez az arány 35,64 százalékra csökkent, 2013 júniusára pedig 25,42 százalékra apadt. Vagyis az XP népszerűsége évente megközelítőleg 10-10 százalékkal csökkent.
A biztonsági cég megemlítette, hogy a legújabb Windows operációs rendszer, a 8.1-es verzió 7,22 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett 2014 júniusában. Ez az eredmény 1 százalékkal jobb, mint amit az előd Windows 8 elért pályafutásának ugyanebben a szakaszában.

"A Kaspersky Security Network statisztikája szerint az XP-korszak lassan véget ér. Azonban a felhasználóknak még mindig egy jelentős hányada használja a kiöregedett operációs rendszert. Ennek karbantartását befejezte a Microsoft, ami azt jelenti, hogy nem ad ki több biztonsági frissítést, vagyis nem javítja ki a rendszerben meglévő sérülékenységeket. Ha egy víruskészítő felfedez egy ilyen sérülékenységet, az XP-t használók komoly fenyegetéssel szembesülhetnek” - mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab sérülékenység-kutató csoportjának vezetője.

A sérülékenységeket kihasználó támadások kockázatának minimalizálása érdekében a biztonsági szakértők azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy rendszeresen frissítsék a szoftvereiket, és használjanak korszerű biztonsági megoldásokat, amelyeket a fejlesztők elláttak ilyen támadások elleni védelmi technológiákkal. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1