Nem aggódják túl a magyarok az adatbiztonságot

Az Európai Unión belül a magyarok nyugtalankodnak legkevésbé az adataik biztonsága miatt, ha internetezésről van szó.
 

Az Európai Bizottság nemrégen tette közzé átfogó felmérésének eredményeit, amelyben az uniós lakosok internethasználati szokásait, illetve az internetes bűnözéssel szemben tanúsított viselkedését, tapasztalatait és aggályait vizsgálta.
 
A kutatás eredményei alapján az egész EU-n belül a magyarok aggódnak a legkevésbé azon, hogy az általuk használt weboldalak biztosítják-e a személyes adataik védelmét: a magyar internethasználók 47 százalékát foglalkoztatja a kérdés. Uniós szinten azonban 68 százalék azok aránya, akiket nyugtalanít, hogy nem kezelik kellő biztonsággal a bizalmas információikat. (Ez a szám Spanyolországban a legmagasabb: 79 százalék.)
 
Sajnos nem mondható el, hogy a magyarok nyugalma teljesen megalapozott, hiszen a kiberbűnözés a magyar internetezőket sem kerüli el. A felmérés szerint 12 százalékuknak legalább egyszer feltörték már az e-mail vagy közösségimédia-fiókját az elmúlt három évben. Tíz százalékuk pedig online banki átverés áldozata is volt legalább egyszer ugyanebben az időszakban.
 
Jó, jó, de mit tehetünk?
 
A Micro Focus szakértői szerint az online biztonságról a vállalatok és az internetezők együtt tudnak gondoskodni. Elengedhetetlen, hogy felelősen és körültekintően használjuk az online szolgáltatásokat. Nem szabad bedőlni az online átveréseknek és adathalász kísérleteknek. Mindig gyanakodva kell fogadni, ha olyan weboldalon vagy e-mailben kérnek tőlünk érzékeny adatokat, jelszavakat vagy akár bankkártyaszámokat, ahol korábban még nem találkoztunk ilyennel.
 
Kulcsfontosságú továbbá a gondos jelszóhasználat: minden weboldalhoz, szolgáltatáshoz, alkalmazáshoz más-más, nehezen kitalálható, rendszeresen módosított kódot rendeljünk. Hiába váltogatjuk azonban akár hetente a jelszavunkat, ha az online szolgáltató nem elég elővigyázatos. Saját és ügyfeleik adatainak védelméhez a vállalatoknak átfogó biztonsági stratégiát kell kiépíteniük.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

  2. 4

    A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség