Nem aggódják túl a magyarok az adatbiztonságot

Az Európai Unión belül a magyarok nyugtalankodnak legkevésbé az adataik biztonsága miatt, ha internetezésről van szó.
 

Az Európai Bizottság nemrégen tette közzé átfogó felmérésének eredményeit, amelyben az uniós lakosok internethasználati szokásait, illetve az internetes bűnözéssel szemben tanúsított viselkedését, tapasztalatait és aggályait vizsgálta.
 
A kutatás eredményei alapján az egész EU-n belül a magyarok aggódnak a legkevésbé azon, hogy az általuk használt weboldalak biztosítják-e a személyes adataik védelmét: a magyar internethasználók 47 százalékát foglalkoztatja a kérdés. Uniós szinten azonban 68 százalék azok aránya, akiket nyugtalanít, hogy nem kezelik kellő biztonsággal a bizalmas információikat. (Ez a szám Spanyolországban a legmagasabb: 79 százalék.)
 
Sajnos nem mondható el, hogy a magyarok nyugalma teljesen megalapozott, hiszen a kiberbűnözés a magyar internetezőket sem kerüli el. A felmérés szerint 12 százalékuknak legalább egyszer feltörték már az e-mail vagy közösségimédia-fiókját az elmúlt három évben. Tíz százalékuk pedig online banki átverés áldozata is volt legalább egyszer ugyanebben az időszakban.
 
Jó, jó, de mit tehetünk?
 
A Micro Focus szakértői szerint az online biztonságról a vállalatok és az internetezők együtt tudnak gondoskodni. Elengedhetetlen, hogy felelősen és körültekintően használjuk az online szolgáltatásokat. Nem szabad bedőlni az online átveréseknek és adathalász kísérleteknek. Mindig gyanakodva kell fogadni, ha olyan weboldalon vagy e-mailben kérnek tőlünk érzékeny adatokat, jelszavakat vagy akár bankkártyaszámokat, ahol korábban még nem találkoztunk ilyennel.
 
Kulcsfontosságú továbbá a gondos jelszóhasználat: minden weboldalhoz, szolgáltatáshoz, alkalmazáshoz más-más, nehezen kitalálható, rendszeresen módosított kódot rendeljünk. Hiába váltogatjuk azonban akár hetente a jelszavunkat, ha az online szolgáltató nem elég elővigyázatos. Saját és ügyfeleik adatainak védelméhez a vállalatoknak átfogó biztonsági stratégiát kell kiépíteniük.
Vélemények
 
  1. 3

    A PHP kapcsán egy közepes veszélyességű sebezhetőségre derült fény.

  2. 2

    Az OpenSSH fejlesztői biztonsági hibajavítást tettek elérhetővé.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1