Nehéz küzdelmet folytat az Apple ezzel a vírussal

​Az Apple macska-egér harcot vív a Shlayer nevű trójai program terjesztőivel. Ez pedig a felhasználók számára nem jó hír.
 

Időnként a macOS világából is érkeznek számítógépes vírusokkal kapcsolatos hírek. Ezek között most a Shlayer nevű trójai program hívta fel magára a figyelmet. A szerzemény kifejezetten a macOS operációs rendszerre épülő számítógépek ostromlására alkalmas, és további nemkívánatos programok terjesztésében kap szerepet.
 
Az Objective See biztonsági kutatói alaposabban is szemügyre vették a károkozót, amelyről kiderült, hogy meglehetősen könnyedén képes megkerülni az Apple által felhúzott egyes védelmi vonalakat, aminek következtében viszonylag szabadon tud a kiszemelt számítógépekre felkerülni. Amennyiben ez megtörténik, akkor a rendszereken megpróbálja hatástalanítani a Gatekeepert annak érdekében, hogy az általa letöltött és elindított alkalmazások esetében a felhasználó előtt semmiféle biztonsági figyelmeztetés ne jelenjen meg.
 
A Shlayer jelenleg elsősorban reklámprogramokat terjeszt, amelyek kéretlen hirdetésekkel bosszantják a felhasználókat.
 
A biztonsági kutatók a felfedezésük után rögtön értesítették az Apple-t, amely visszavonta a Shlayer terjesztését szolgáló szoftver tanúsítványát, így az már nem képes feltelepülni a rendszerekre. Csakhogy a tanúsítvány visszavonását követő napokban a vírusírók ismét egy újabb Shlayer variánssal rukkoltak elő, ami megint csak képes volt áthatolni az Apple ellenőrzésein. Így a jelenlegi helyzet szerint a trójai készítői és az Apple között komolyabb küzdelem alakult ki, aminek egyelőre nem látszik a vége. Ezért Mac alatt is érdemes óvatosnak lenni, és biztonságtudatos módon netezni. A Shlayer jelenleg leginkább fertőzött Adobe Flash Playernek álcázott programok vagy bővítményfrissítések révén terjed.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség