Nehéz küzdelmet folytat az Apple ezzel a vírussal

​Az Apple macska-egér harcot vív a Shlayer nevű trójai program terjesztőivel. Ez pedig a felhasználók számára nem jó hír.
 

Időnként a macOS világából is érkeznek számítógépes vírusokkal kapcsolatos hírek. Ezek között most a Shlayer nevű trójai program hívta fel magára a figyelmet. A szerzemény kifejezetten a macOS operációs rendszerre épülő számítógépek ostromlására alkalmas, és további nemkívánatos programok terjesztésében kap szerepet.
 
Az Objective See biztonsági kutatói alaposabban is szemügyre vették a károkozót, amelyről kiderült, hogy meglehetősen könnyedén képes megkerülni az Apple által felhúzott egyes védelmi vonalakat, aminek következtében viszonylag szabadon tud a kiszemelt számítógépekre felkerülni. Amennyiben ez megtörténik, akkor a rendszereken megpróbálja hatástalanítani a Gatekeepert annak érdekében, hogy az általa letöltött és elindított alkalmazások esetében a felhasználó előtt semmiféle biztonsági figyelmeztetés ne jelenjen meg.
 
A Shlayer jelenleg elsősorban reklámprogramokat terjeszt, amelyek kéretlen hirdetésekkel bosszantják a felhasználókat.
 
A biztonsági kutatók a felfedezésük után rögtön értesítették az Apple-t, amely visszavonta a Shlayer terjesztését szolgáló szoftver tanúsítványát, így az már nem képes feltelepülni a rendszerekre. Csakhogy a tanúsítvány visszavonását követő napokban a vírusírók ismét egy újabb Shlayer variánssal rukkoltak elő, ami megint csak képes volt áthatolni az Apple ellenőrzésein. Így a jelenlegi helyzet szerint a trójai készítői és az Apple között komolyabb küzdelem alakult ki, aminek egyelőre nem látszik a vége. Ezért Mac alatt is érdemes óvatosnak lenni, és biztonságtudatos módon netezni. A Shlayer jelenleg leginkább fertőzött Adobe Flash Playernek álcázott programok vagy bővítményfrissítések révén terjed.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség