Nehéz döntést hozott meg a GitHub

A GitHub átalakította egyes szabályait annak érdekében, hogy az exploitok közzétételére vonatkozó előírások egyértelműbbé váljanak.
 

Tavasszal meglehetősen sok kritika érte a GitHubot, amiért az egyik biztonsági kutató profilját, illetve kódjainak elérését letiltotta. Márciusban Nguyen Jang szakértő töltött fel egy olyan exploitot az oldalra, amely alkalmas volt a Microsoft Exchange Server ProxyLogon nevű sebezhetőségének kihasználására. Röviddel azután, hogy ez a kód felkerült a GitHubra a szakember egy levelet kapott a Microsofttól, amelyben közölték vele, hogy ezzel a feltöltéssel megsértette a GitHub felhasználási feltételeit, ezért eltávolították a forráskódját.
 
Az eset szakmai berkekben meglehetősen nagy port kavart, és több biztonsági kutató úgy vélte, hogy a Microsoft fennhatósága alá tartozó GitHub csak azért törölte az exploitot, mert az egy Microsoft-féle szoftver támadására volt alkalmas. Ezen persze végtelenségig lehetett volna vitázni, de a GitHub üzemeltetői belátták, hogy egyértelműbb szabályokra van szükség, és az sem jó irány, ha minden exploit kódot eltávolítanak. Ezek a kódok ugyanis kutatási célokat is szolgálnak, és nem egy esetben gyorsítják fel a védekezést. Ugyanakkor ebből a kiberbűnözők is profitálhatnak, ezért korántsem könnyű meghúzni a határokat.
 
 
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség