Nagyon pórul járt egy amerikai kórház

​Louisiana egyik kórházának üzemeltetőjét súlyos kibertámadás érte, aminek következtében rengeteg beteg adata került illetéktelen kezekbe.
 

A Lake Charles Memorial Health System (LCMHS) egy közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy egy adatbiztonsági incidens következtében betegek adatai szivárogtak ki a rendszeréből. Megközelítőleg 270 ezer személyt érint hátrányosan a kibertámadás. Őket korábban a Lake Charles-i egészségügyi komplexumban vizsgálták, illetve kezelték.
 
A beszámoló szerint a támadásra október 21-én került sor, amikor az egészségügyi intézmény informatikusai szokatlan jelenségekre lettek figyelmesek. Azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, de minden jel arra utal, hogy a reagálás nem volt elég gyors és hatékony. Az elkövetők ugyanis elérték a céljukat, és adatokat szivárogtattak ki, illetve egy zsarolóprogramot is bevetettek. Négy napnyi vizsgálódás után bebizonyosodott, hogy az incidens során egyebek mellett nevek, címek, születési dátumok, orvosi és egészségügyi adatok, biztosítási információk, társadalombiztosítási számok is az elkövetők kezébe kerültek.
 
Az LCMHS december 23-án kezdte kiértesíteni az adatbiztonsági incidens által érintett pacienseket, akik számára hitelkártya-monitorozó szolgáltatásra is előfizetett annak érdekében, hogy a további kockázatok csökkenthetők legyenek.
 
Az eddigi információk arra utalnak, hogy a kibertámadás mögött a Hive zsarolóprogramot terjesztő egyik kiberbanda állhat, amely már egy weboldat is létrehozott a megkaparintott adatok értékesítéséhez.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség