Mobilok millióin tátonganak ezek a biztonsági rések

A Mediatek olyan sebezhetőségekről számolt be, amelyek a világon működő androidos készülékek legalább egyharmadát veszélyeztetik.
 

Mediatek chipek és egyéb komponensek egy 2021 második negyedévére vonatkozó statisztika szerint az androidos okostelefonok 43 százalékában találhatók meg. Mindez azt jelenti, hogy a vállalat megoldásai kapcsán felmerült problémák rengeteg felhasználónak jelentenek nehézséget vagy - ha biztonsági hibákról van szó, akkor - különféle mértékű kockázatot.
 
A Mediatek most négy sérülékenységről adott hírt, amik becslések szerint az androidos okostelefonok 30 százalékát veszélyeztetik. A sebezhetőségeket a Check Point biztonsági kutatói fedezték fel, és jelezték azokat a Mediatek illetékesei számára. A vállalat három biztonsági réshez már októberben elérhetővé tette a javításokat. A negyedik hiba orvoslásához több időre volt szükségük a fejlesztőknek, így a megfelelő frissítés csak december elején jelenhet meg.
 
A biztonsági javítások az Android havi frissítéseivel együtt érkeznek, ha érkeznek. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a támogatásukat vesztett, régebbi mobil készülékek már soha nem fognak hozzájutni a sérülékenységek megszüntetéséhez szükséges javításokhoz. Ezért ez esetekben a biztonsági szakemberek mobilbiztonsági alkalmazások használatát javasolják, illetve csak megbízható helyről beszerzett appok telepítésére buzdítanak.
 
Audios hibák
 
A szóban forgó sebezhetőségek kihasználásával a támadók lehallgathatják az érintett telefonokon keresztül folytatott beszélgetéseket, jogosultsági szint emelésre nyílhat lehetőségük, valamint kártékony programokat telepíthetnek. Ehhez ráadásul különösebb felhasználói interakcióra sincs szükség.
 
A sérülékenységek az audiokezelést végző DSP-t (Digital Signal Processor) érintik. A DSP feladata, hogy tehermentesítse a processzort az auiófeloldogzással kapcsolatos feladatok alól, és növelje az audio tartalmak kezelésének minőségét. A biztonsági hiba miatt azonban speciálisan összeállított (akár kártékony) appok számára lehetővé válhat, hogy az audio chipen vagy azon keresztül hajtsanak végre különböző műveleteket, akár emelt jogosultsági szinten.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség