Milliószámra terjednek a mobilvírusok

​Az első félévben több mint kétmillió kártékony androidos alkalmazás látott napvilágot, azaz minden nyolcadik másodpercben megjelent egy új kártevő.
 

A tavalyi év első feléhez viszonyítva több mint 10 százalékos növekedést regisztrált a G DATA az androidos kártevők számában. A német vírusvédelmi cég adatai szerint legalább kétmillió kártékony, Android kompatibilis alkalmazás látott napvilágot a hat hónap alatt, ami egy napra lebontva több mint 11 ezer új, problémás alkalmazást jelent.

Koronavírus és dropperek

A járvány idején azok az alkalmazások bizonyultak népszerűnek a támadók körében, melyek koronavírus-követő alkalmazásnak álcázták magukat. Legjobb esetben a járványügyi adatokat letöltő alkalmazások a háttérben reklámokat jelenítettek meg, de nem egyszer zsarolóvírust is tartalmaztak. 

A koronavírussal kapcsolatos átverések mellett a támadók egyre gyakrabban használnak úgynevezett droppereket a mobilos kártevők terjesztésére. A dropper egy telepítőcsomag Androidhoz, amely önmagában nem tartalmaz kártevő komponenseket. A fertőzés második fázisában tölti le, és telepíti az ártalmas összetevőket, így a támadók jobban tudják leplezni a szerzeményeiket a védelmi megoldások előtt.

Olcsó, de veszélyes

A G DATA szakemberei szerint az olcsó, nem neves gyártóktól származó androidos készülékek komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Ezeket többnyire gyermekeknek vagy nagyszülőknek vásárolják, mint belépőszintű eszközt. Azonban előfordulhat, hogy az ellátási lánc egy pontján - és nem mindig a gyártónál - kártevő alkalmazást telepítenek rájuk, vagy módosítják az operációs rendszerüket. 

A fertőzés első jele lehet az akkumulátor gyors merülése - annak ellenére, hogy új készülékről van szó. A háttérben működő alkalmazások és folyamatok ugyanis növelik a készülékek energiafogyasztását. Egy másik árulkodó jel lehet, hogy a hivatalos banki alkalmazásokat nem tudják telepíteni a felhasználók. Ezért a G DATA szakértői azt javasolják, hogy a mobiltelefonunkat és a tabletünket is védjük korszerű antivírus appokkal. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az osTicket frissítésével két XSS-hiba szüntethető meg.

  2. 3

    A GRUB2-höz számos patch vált letölthetővé, amelyek révén biztonsági hibák is megszüntethetők.

  3. 1

    ​A macOS operációs rendszereket veszélyeztető Slisp.A trójai elsősorban ártalmas weboldalakon keresztül terjed.

 
Partnerhírek
​Felhőalapú biztonsági csomagokkal bővít az ESET

Az új ESET termékcsomagok testreszabható megoldást kínálnak minden cégméretre.

Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2021 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” címet.

hirdetés
Közösség