Milliószámra terjednek a mobilvírusok

​Az első félévben több mint kétmillió kártékony androidos alkalmazás látott napvilágot, azaz minden nyolcadik másodpercben megjelent egy új kártevő.
 

A tavalyi év első feléhez viszonyítva több mint 10 százalékos növekedést regisztrált a G DATA az androidos kártevők számában. A német vírusvédelmi cég adatai szerint legalább kétmillió kártékony, Android kompatibilis alkalmazás látott napvilágot a hat hónap alatt, ami egy napra lebontva több mint 11 ezer új, problémás alkalmazást jelent.

Koronavírus és dropperek

A járvány idején azok az alkalmazások bizonyultak népszerűnek a támadók körében, melyek koronavírus-követő alkalmazásnak álcázták magukat. Legjobb esetben a járványügyi adatokat letöltő alkalmazások a háttérben reklámokat jelenítettek meg, de nem egyszer zsarolóvírust is tartalmaztak. 

A koronavírussal kapcsolatos átverések mellett a támadók egyre gyakrabban használnak úgynevezett droppereket a mobilos kártevők terjesztésére. A dropper egy telepítőcsomag Androidhoz, amely önmagában nem tartalmaz kártevő komponenseket. A fertőzés második fázisában tölti le, és telepíti az ártalmas összetevőket, így a támadók jobban tudják leplezni a szerzeményeiket a védelmi megoldások előtt.

Olcsó, de veszélyes

A G DATA szakemberei szerint az olcsó, nem neves gyártóktól származó androidos készülékek komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Ezeket többnyire gyermekeknek vagy nagyszülőknek vásárolják, mint belépőszintű eszközt. Azonban előfordulhat, hogy az ellátási lánc egy pontján - és nem mindig a gyártónál - kártevő alkalmazást telepítenek rájuk, vagy módosítják az operációs rendszerüket. 

A fertőzés első jele lehet az akkumulátor gyors merülése - annak ellenére, hogy új készülékről van szó. A háttérben működő alkalmazások és folyamatok ugyanis növelik a készülékek energiafogyasztását. Egy másik árulkodó jel lehet, hogy a hivatalos banki alkalmazásokat nem tudják telepíteni a felhasználók. Ezért a G DATA szakértői azt javasolják, hogy a mobiltelefonunkat és a tabletünket is védjük korszerű antivírus appokkal. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Foxit fejlesztői kiadták a legújabb biztonsági hibajavításokat.

  2. 4

    A Google 42 különféle biztonsági rést foltozott be az Android operációs rendszeren.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség