Milliónyi beteg adatát lopták el

​A Broward Health hivatalosan is elismerte, hogy több mint egymillió betegének adatát lovasították meg feketekalapos hackerek.
 

2022 első komolyabb visszhangot kiváltó biztonsági incidenséről a floridai székhelyű Broward Health egészségügyi szolgáltató számolt be. A szervezetet érő biztonsági esemény ugyanakkor még tavaly következett be, egészen pontosan október 15-én, amit az informatikusok négy nappal később detektáltak. A támadók a rendelkezésükre álló négy napban nem tétlenkedtek, ugyanis hozzáférést szereztek a Broward Health hálózatához és egyes szervereihez, adatbázisaihoz. Ezekből több mint 1,3 millió beteg adatát exportálták ki.
 
Az incidens felfedezését követően a Broward Health azonnal értesítette a hatóságokat, és a nyomozásba az FBI is bekapcsolódott. Az eddigi elemzések arra utalnak, hogy az elkövetők rengeteg adatot tudtak kiszivárogtatni a hálózatból, de arra egyelőre semmi sem utal, hogy a megkaparintott információkkal visszaéléseket követtek volna el. Ez azonban lehet, hogy csak idő kérdése, ezért a szervezet óvatosságra intette az érintett pacienseit. Velük közölte, hogy egyebek mellett nevek, születési dátumok, címek, telefonszámok, e-mail címek, társadalombiztosítási számok, biztosítási információk, egészségügyi adatok, kórtörténetek és kezelésekkel, diagnózisokkal kapcsolatos adatok is illetéktelen kezekbe kerültek. Emiatt célzott adathalász támadásokat sem lehet kizárni a közeljövőben.
 
A Broward Health elmondása szerint megtette a szükséges intézkedéseket, hogy hasonló incidens a jövőben ne következhessen be. Ennek részeként minden alkalmazottjától kétfaktoros hitelesítést kezdett megkövetelni. Emellett az érintett betegei számára kétéves adatvédelmi szolgáltatásra fizetett elő.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség